Jó nokedlit minden háziasszonynak tudnia kell szaggatni.

A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű. Hogy a nokedlikészítés mesterévé képezd magad, kövesd az alábbi lépéseket!

Hozzávalók

Nokedli 1

4 fő részére 50 dkg búzafinomlisztre és 1-3 tojásra lesz szükséged, de számolhatsz úgy is, hogy 30 dkg liszthez adsz 1 tojást. Ezenkívül víz és zsiradék alkotják a nokedli hozzávalóit az alaprecept szerint, de ezt természetesen kedvedre variálhatod zöldfűszerekkel, spenóttal, snidlinggel, medvehagymával is.

Így állítsd össze

Egy mély tálba tedd a lisztet, közepébe készíts mélyedést. Ebbe üsd bele a tojásokat. Ha túl kevés a tojás, a tészta ragadni fog, ha túl sok, akkor pedig már nem igazi a nokedli. Sózd és a fakanállal történő összedolgozás közben többször adj hozzá kis adag vizet, hogy laza tésztát kapj. Csak addig kell keverned, míg az alapanyagok jól összekeverednek. A jó galuskatészta nem túl lágy és nem túl kemény. A megfelelő állagot akkor éred el, ha a tésztán áthúzva a fakanalat, mögötte a massza lassan összezáródik.

Így szaggasd ki

Nokedli 2

Forrásban lévő, lobogó vízbe szaggasd bele a tésztát. Ha van nokedliszaggatód, vizezd be, így tedd az edény fölé, majd egy fakanállal vagy a szaggatóhoz tartozó eszközzel nyomkodd rajta keresztül a tésztát. Ha nincs szaggatód, tedd a tésztát egy megnedvesített vágódeszkára és kés segítségével szaggass belőle apró darabokat, majd ezeket dobd a vízbe.

Így főzd ki

Nokedli 3

A szaggatást gyorsan végezd, hogy a tésztadarabok egyszerre főjenek meg. Ha egy adagot már kiszaggattál, keverd meg a galuskákat, így nem ragadnak majd össze. Forrald fel, és ismét keverd meg őket. Ha a nokedlik feljönnek a víz felszínére, egy szűrőkanál segítségével szedd ki őket, majd csepegtesd le.

Ezután leöblítheted a nokedlit, hogy ne legyen ragacsos, azonban a lemosás során távoznak a tésztából a tápanyagok és a nokedli le is hűl. Legvégül érdemes felforrósított zsiradékba – sertés- vagy libazsír, vaj, olaj – forgatni a tésztát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.