Ez történik a testeddel, ha nem eszel több kenyeret

Sokan próbálnak már odafigyelni arra is, hogy milyen fajta kenyeret esznek, hiszen nagyon sokat hallani arról, hogy mennyire egészségtelen vagy egészséges tud lenni. Most összeszedtünk nektek, hogy tisztább képet kapjatok erről a témáról.
Egyre többen szakítanak végleg a kenyérevéssel, és próbálnak olyan étrendet folytatni, amiben nincsenek gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezernyi blogger osztja meg tapasztalatait arról, hogyan változott meg az életük, mióta nem fogyasztanak lisztből készült élelmiszert.
Az eredmények pedig eléggé figyelemreméltók: a bőrük egészségesebb lett, fogytak és megnőtt az energiájuk. Most megtudhatod, hogy vajon minden kenyér ártalmas, vagy csak egyes fajtákat érdemes kerülnöd.

A fehér és a barna kenyér

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 10
/ Fotó: Bright Side
A rozsból vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekkel nincs semmi baj. Ezek egészséges kenyerek, ellentétben a fehér kenyérrel, ami egyáltalán nem tesz jót. A 20. században a liszt és az élesztő is sokat változott, adalékanyagokat tettek hozzájuk, hogy a tészta jobban megkeljen. Ez a fő oka annak, amiért nem szabadna fehér kenyeret enni, még prémium minőségűt sem. Hadd magyarázzuk el jobban!

Haszontalan

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 9
/ Fotó: Bright Side
A búzaszemek alapvetően tele vannak vitaminokkal. De belőlük minden hasznos anyag egész egyszerűen eltűnik a feldolgozási folyamat során. Még a prémium minőségű fehér lisztben is csak a hasznos anyagok 30%-a található meg, és ezek is elveszítik hatásukat 2 héten belül. Márpedig egy liszt szavatossága kb. 12 hónap.

Íztelen

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 8
/ Fotó: Bright Side
Ismerjük el: a fehér lisztnek semmilyen íze nincs. De sokan éppen ezért szeretik. Nem rontja el sem a hús, sem a leves és semmilyen más étel ízét. De a teljes kiőrlésű lisztekkel összehasonlítva nem is javítja az ízt.

Méreganyagokat tartalmaz

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 7
/ Fotó: Bright Side
A modern világ annyi gabonát kíván meg, amennyit csak lehetséges megtermelni. Hogy minél rövidebb idő alatt minél többet termelhessenek, növényvédő szereket használnak, a gombák és rágcsálók ellen különböző kémiai anyagokkal kezelik őket. A fehér lisztet az előállítás során a gyártók fehérítik, ehhez pedig ugyanazokat az anyagokat használják, mint amiket mi a mosáshoz: benzoil-peroxidot, perszulfátokat és klór-dioxidot. Mielőtt megveszed a kenyeret, ellenőrizd, hogy bio lisztből készült-e, nem pedig finomítottból. A finomított liszt az imént említett kezeléseken megy át.

Bőrproblémák

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 5
/ Fotó: Bright Side
Az vagy, amit megeszel. És ha valaki sok lisztes élelmiszert fogyaszt, bőrproblémái lesznek. Az aknét általában a kenyérben lévő glutén okozza, amit a test nem tud feldolgozni, ezért károsítja a bélrendszert. Mielőtt kozmetológushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulsz, előbb próbálj meg az étrendeden változtatni!

Emésztési problémák

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 4
/ Fotó: Bright Side
Ahogy már említettük, a glutén bélproblémákat okoz. A teljes kiőrlésű kenyerek azonban tartalmaznak egy fontos összetevőt, a rostot, ami a fehér kenyérben alig található meg. Napi 5-6 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel biztosíthatjuk a napi rostszükségletet. Ha ezt a rostot gyümölcsökből vagy zöldségekből szeretnénk pótolni, naponta 14 almát, 21 sárgarépát, 25 paradicsomot és kb. 2,2 kg uborkát kellene megennünk.

Gyorsabb öregedés

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 3
/ Fotó: Bright Side
A fehér kenyér olyan élelmiszer, amiben nincs hasznos összetevő. Ha olyasmit eszünk, amiben nem található semmilyen vitamin, csak megnehezítjük a testünknek, hogy fiatal maradjon. Ezért néznek ki valós koruknál idősebbnek azok, akik szeretik finomított lisztből készült termékeket.

Függőség

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 2
/ Fotó: Bright Side
A kenyér olyan, mint a drog. A fehér liszt megemeli a vércukorszintet, ennek eredményeként pedig az inzulinszint is megnő. Ha eszel egy szelet kenyeret, a vércukorszint megnő, de gyorsan lezuhan, ekkor rosszabbul érzed magad, és még több gyorsan felszívódó szénhidrátra vágysz, hogy jobban érezd magad. Ez a drasztikus változás a vércukorszintben akár cukorbetegséghez is vezethet.

Túlsúly és elhízás

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany 1
/ Fotó: Bright Side
Sok ember számára ez a legfőbb érv, ami miatt hajlandóak kiiktatni életükből a finomított lisztből készült élelmiszereket. Akik abbahagyják a kenyérevést, azoknak a 70%-a veszít a súlyából a következő 2 hétben. . Egy közepes méretű kenyérszeletben 0,6 g rostot tartalmaz, a többi összetevőjéből testzsír lesz. A glikémiás indexe a kenyérnek pedig nagyobb, mint a csokoládénak. A péksüteményekben található keményítő pedig lebomlik az emésztőrendszerben, és glükózzá válik, ami bekerül a véráramba, ami azt jelenti, hogy hamarosan megéhezünk.

Légy óvatos, és mindig olvasd el az összetevők listáját, mikor élelmiszert vásárolsz

Kenyer, Etkezesesi Szokasasok, Egeszseges Taplalkozas, Kenyer Szokas Elony Es Hatrany
/ Fotó: Bright Side

Egy összejövetelre, próbáltak több fajta szendvicset rendelni, különböző kenyerekből, de félreértették a rendelést a felvételekor, és így egy humoros TikTok videó készült az eredményről. Ha érdekel megtekintheted itt a cikkünket erről.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk