Mint ahogyan tavaly, idén is izgalmas programokkal várja a ContextUs a Bánkitó Fesztivál közönségét. 2017-ben a korrupcióra, elnyomásra fűzték fel a szervezők a koncepciót. Mutatjuk, hol találkozhattok velünk.

Korrupció az irodalomban

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) aránytalanul nagy összegű állami támogatáshoz jutott, összesen 850 millió (!) forinthoz, míg például a József Attila Kör évi 760.000 forintból gazdálkodhat. Ennek hatására megalakult a Független Mentorhálózat, ahol több tucat nívós szerző vállalja pályakezdők mentorálását, és mindezt díjmentesen. Az élmények, tapasztalatok beszámolójának első platformját a Bánkitó Fesztivál és a ContextUs/Rombusz Műhely biztosítja, ahol mint téma, a KMTG és az irodalmi életet érintő állami beavatkozások is terítékre kerülnek majd.

Előadók: Mirgai Zita és Bende Tamás, a Független Mentorhálózat mentoráltja és mentora, Nagy Hajnal Csilla mentor, és Gráf Dóra mentorált.

Moderátor: Hyross L. Ferenc költő, a ContextUs Irodalom-rovatszerkesztője

Időpont: 2017. 07. 14., péntek – 20 órától

Helyszín: Bánkgyöngye Panzió

Jelezd az ottléted ITT!Kizsákmányoló Államirádiók 3

Az át nem vett ajándékok kiállítása

A KMTG-vel szembeni tüntetésen, amely a szervezet székháza előtt zajlott, a résztvevők kedveskedni szerettek volna egy-egy ajándékkal – ha a szervezettől bárki átvette volna azokat. Pion István – a demonstráció szervezője – egy kiállításra összegyűjtötte a tárgyakat: gyújtó, óvszer, pávatoll, cigis doboz, irodalmi tankönyv, egy zacskó apró pénz, etc. A Bánkitó egész ideje alatt megtekintheti a fesztiválozó közösség az elnyomást és korrupciót szimbolizáló ajándéktárgyakat.

16179218 1385209464864877 978643403392328551 O
/ Fotó: Oláh Gergely

Időpont: 2017. 07. 13-15-ig, 13 órától 18-ig

Helyszín: Ibiza (a tóparton lévő civil sátor)

Jelezd az ottléted ITT!

„Jössz te még az én utcámba” – Romák a Gozsdu udvarban

Egy 2014-es amerikai lista szerint a Gozsdu udvar a legmenőbb helyek egyike Budapesten és a világon is. A kultikussá vált városrész azonban 2017-ben negatív hírekkel hívta fel magára a figyelmet: romák nem kelhetnek át a Madách téri szakaszán, csak biztonsági őri kísérettel. Két fiatal lány és egy arrafelé dolgozó férfi osztotta meg problémáját a Facebookon. Horváth „Színész Bob” Kristóf állt az eset elleni tiltakozás élére. A slammer sérelmeik megosztását várja az érintettektől a beszélgetésen (például a 3-as metró vonalán történt incidenssel kapcsolatban). Hogyan lehetséges, hogy a mai Magyarországon ilyen súlyos kirekesztéssel szembesülhetünk? Mik a következményei? Mit és hogyan lehet tenni ellene? Színész Bob a beszélgetés után, külön az eseményekre írt szövegét slammeli el.

Előadó: Horváth „Színész Bob” Kristóf slammer, színész

Moderátor: Jeney Barbara, a ContextUs Máro-rovatszerkesztője

Időpont: 2017. 07. 13., csütörtök – 18:30

Helyszín: Seychelles (a Kisréten lévő egyik civil sátor)

Jelezd az ottléted ITT!

19417594 1359632917407892 4737080431932056637 O
/ Fotó: A Bánkitó Fesztivál Hivatalos Facebook-Eseménye

A művészetre inspiráló hatással van az elnyomás? NEM!

Van egy elmélet, amely szerint a művészetre inspiráló hatással lehet az elnyomás. Ez alapján Oroszország, Azerbajdzsán vagy valamelyik dél-amerikai banánköztársaság számítana a világ kulturális központjának. Sajnos azonban az elmélet jól hangzó kamu, jobb esetben önvigasztalás. A művészet, a kreativitás ugyanis, szabad és inspiráló közegben virágzik, ahol pedig korrupt és öntelt uralkodók basáskodnak, ott az alkotók legfeljebb kétségbeesett próbálkozásokat tesznek, hogy egyáltalán megszólalhassanak. Király András például ahelyett, hogy számos kortársához hasonlóan Berlinbe vagy Londonba költözött volna a Magyar Művészeti Akadémia elől, műfajt váltott. Érzékeny, apró emberi momentumokra fókuszáló festmények helyett elővette a plakátrajzolás régóta nem alkalmazott stílusát. És egyáltalán: Hogyan jelenik/jeleníthető meg a képzőművészetben az elnyomás? Erre keressük a válaszokat.

Előadók: Szabó Ottó festőművész és Oláh Norbert, a Rombusz Műhely alapítója, festőművész

Moderátor: Szegedi Tamás András, a Rombusz Műhely alapítója

Időpont: 2017. 07. 15., szombat – 14:30

Helyszín: Belize (a Kisréten lévő másik civil sátor)

Jelezd az ottléted ITT!

Kizsákmányoló Államirádiók 2
/ Fotó: Király András Hit, Szeret Című Festményének Szerkesztett Verziója

Kizsákmányoló állami rádiók

Van egy jó EP-d, ami underground körökben (szórakozóhelyek, sajtó) nagyon megy, de az állami kezekben  lévő rádiók nem játsszák? Mit lehet tenni a zene érdekében? Milyen alternatív megoldásokban gondolkodhat egy előadó/zenekar? Releváns célcsoport-e a közrádiók hallgatósága? Van-e középút? Ezekről a támákról beszélgetünk.

Vendég: Sándor Attila lemezkritikus, social media manager

Moderátor: Juhász Márió, a ContextUs munkatársa

És ha az igalmas programokból nem lenne elég: a fesztivál ideje alatt megtalálhattok egy kifeszített vásznat, amelyre ráfesthettek bármit, ami eszetekbe jut az elnyomás és a korrupció kapcsán, ezen belül is kiemelten reflektálva az Auróra körüli ügyre.

Időpont: 2017. 07. 13-a, csütörtök – 16 órától

Helyszín: Seychelles (a Kisréten lévő egyik civil sátor)

Jelezd az ottléted ITT!

Kizsákmányoló Államirádiók

Fess az Auróráért! – 99% akarja, hogy az Auróra nevessen a végén

Mint azt már megtapasztaltuk a jelenleg regnáló magyar kormány részéről, az ellehetetlenítés az eszköze, hogy lassan, de az ő reményei szerint biztosan megszabaduljon a neki nem tetsző tevékenységet végzőktől. Így volt ez a lex CEU, és most az Auróra kapcsán is. A közösségi ház, amely számos civil szervezetnek ad otthont, a vendéglátásból tudta fenntartani magát, hogy minél barátságosabb legyen financiálisan a civil szervezeteknek. Ez most megszűnt. Azonban nem hagyjuk!

A Bánkitó Fesztivál ideje alatt (július 13-15.) bárki lefestheti a gondolatait az Auróra-ügy kapcsán az arra kifeszített hatalmas vászonra.

A fesztivál után (16-e reggelén) Budapestre szállítjuk a vásznat, és egy aukciós est keretén belül elárverezzük. A befolyt teljes összeget azAuróranak ajánljuk fel a közösségi házban működő civil szervezetek fennmaradása érdekében. A támogatói esten nem egy szerencsés licitáló tudhatja magáénak a szimbolikus tárgyat, hanem mindenki, aki egyetért és azonosul a közösségi ház szellemiségével. Bővebb információ a fesztivál után.

Az Át Nem Vett Ajándékok Kiállításabánkitó Fesztivál Contextus 2Időpont: 2017. július 13-15., 13 órától 18 óráig

Helyszín: Auróra színpada (Nádas kemping mellett)

Jelezd az ottléted ITT!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.