A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa szerint a bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatával csődbe sodródhat a közép-amerikai állam.

Bitcoin-törvény

Az IMF igazgatótanácsának tagjai sürgették a hatóságokat, hogy szűkítsék a bitcoin-törvény hatályát Salvadorban, mégpedig úgy, hogy függesszék fel a virtuális fizetőeszköz hivatalos státuszát – adta hírül a Reuters.

Szakemberek aggodalmukat fejezték ki annak kapcsán, hogy a bitcoinnal kapcsolatos kötvények kibocsátásával potenciális pénzügyi kockázatokat vállalt fel az ország, melynek hatására romba dőlhet az állam gazdasága.

Tekintettel a bitcoin magas áringadozására, a bitcoin törvényes fizetőeszközként való használata jelentős kockázatokkal jár a fogyasztóvédelemre, a pénzügyi integritásra és a pénzügyi stabilitásra nézve

– írta az IMF közleményében.

Csupán nézeteltérés

Salvador tavaly szeptemberben, a világon elsőként fogadta el törvényes fizetőeszközként a bitcoint az amerikai dollár mellett. Nayib Bukele elnök akkor úgy gondolta, ezzel a lépéssel megmentheti az országot.

Viszont a kriptovaluták volatilitása keresztülhúzta számításait, hiszen az árfolyamuk bezuhant, így nemrég egy nap alatt több milliárd dollárt veszítettek a bevezetésén.

Bár nyilvánvalóan nem értünk egyet néhány dologban, például a bitcoin bevezetésében, érdekes az az elemzés, amelyet az országunkról készítettek 

– jegyezte meg az IMF felszólítása kapcsán Bukele elnök, aki egyelőre nem tervez változtatni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk