December 9-én, a Madách téren tüntetést szervezett a Független Előadóművészeti  Szövetség (sic!) a kőszínházak és független színházakkal karöltve. Egy 360 fokos fotón megmutatjuk, mennyien demonstráltak.

Tüntetés a Madách téren

December 9-én, hétfőn este 18 órakor, a Madách téren kezdődött meg hivatalosan az A kultúra nemzeti alap szlogennel fémjelzett tüntetés. A Független Előadóművészeti Szövetség (sic!) és a kőszínházak, valamint a független színházak – többek között Katona József Színház, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Weöres Sándor Színház, Trafó – a kormány kulturális törvénytervezete elfogadása ellen lépett fel. A tüntetés kezdésére a Parlament oldalán nyilvánosságra hozták a törvénytervezet szögegét, amelyből kiolvasható, puhább beavatkozásra számíthatunk. Ebből az is következhet, hogy a Fidesz meghátrálhatott.

“Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – A tüntetés 9 legerősebb beszéde

Tüntetést szerveztek hétfő estére a “kultúra függetlenségéért”. A demonstráción Fullajtár Andrea, Brada Beáta, Sodró Eliza, Farkas Franciska, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla, Karácsony Gergely és Boross Martin szólalt fel. madách tér tüntetés, nemzeti kultúra alap tüntetés, színház tüntetés, pintér béla

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebbenebben és ebben a cikkben írtunk.)

Ismert színészek is felszólaltak videóban.

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

Az átalakítással kapcsolatban legerősebben talán Pogány Judit fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Én már színész voltam a ’60-as, ’70-es, ’80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.[/perfectpullquote]

Az idén életműdíjban részesült színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek, a “központi ellenőrzés és a cenzúra”. “Én ezt már megéltem, ne legyen újra” – mondta.

Ennyien tüntettek

A demonstráció során készítettek a több ezresre duzzadó tüntetőkről egy közös fotót, amelyen az látható, hogy kitartott tenyérrel tiltakoznak a kulturális törvénytervezet elfogadása ellen. Erről került fel egy 360 fokos, mozgatható kép, amelyet az Örkény színésze, Znamenák István készített.

István Znamenák

No Description

Galériában mutatunk több fotót is:

 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet