Hamarosan, december 27-én Izraelben elkezdik a tömeges koronavírus-vakcinák beadását. Ezt maga Benjámin Netanjahu miniszterelnök jelentette be.

Napi 60 ezer vakcina beadását tervezik

Benjámin Netanjahu miniszterelnök este sajtóértekezleten jelentette be, hogy december 27-én elkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben – jelentette a 12-es kereskedelmi tévé, írja az MTI.

Izrael Koronavirus Oltas Vakcina Ellenszer
Jeruzsálem, 2020. Október 1-Én / Fotó: Menahem Kahana / Afp

Netanjahu a Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy napi 60 000 vakcina beadását tervezik, miután a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, a szállítás tesztelésére – még csak kísérleti jelleggel – elküldött rakománya.

Az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát

– mondta az izraeli miniszterelnök.

Már nyáron rendelt Jeruzsálem vakcinákból

Az először érkező Pfeizer és a BioNTech vakcinája mellett a továbbiakban várhatóan a Moderna, az AstraZeneca és más gyógyszergyártó cégek termékeit is fel fogják használni Izraelben.

Jeruzsálem már nyáron megrendelte a Moderna és a Pfeizer meg a BioNTech hasonló, új technológiával készített oltóanyagát. Az új módszer egy, a vírushoz hasonló, de ártalmatlan genetikai kód felhasználásával kiképezi az emberek immunsejtjeit a valódi vírus felismerésére és elpusztítására.

Zöld kártyát vagy útlevelet kapnak a már betoltottak

Edelstein azt mondta, újabb könnyítést is bevezetnek, ezentúl 2 negatív teszt után az arra kötelezettek már 10 nap után elhagyhatják a karantént az eddigi 12 nap helyett.

A tervek szerint a már beoltott emberek „zöld kártyát” vagy „útlevelet” kapnak.

Azonban egyelőre nem világos hogy telefonos applikáció vagy mágneses kártya formájában, amivel például látogathatják majd a plázákat, a sportközpontokat és a konditermeket.

Miután a kormány jogi akadályok miatt elvetette az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének már megszavazott tervét, értesülések szerint azt fontolgatják a koronavírusjárvány terjedésének megakadályozására, hogy a csütörtök este kezdődő 8 napos hanuka ünnepe alatt 17:30 és éjfél között betiltanák mások otthonainak a látogatását. (A zsidó lakosság körében ilyenkor az a szokás, hogy összejönnek egymásnál a családok és a barátok, és mindennap közösen gyújtják meg a 8 ágú hanukai gyertyatartó egy-egy gyertyáját.)

Izraelben szeptember közepén másodszor vezettek be országos karantént, amit teljesen még nem oldottak fel, de ennek ellenére az utóbbi hetekben újra emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, és ma megint meghaladta a 15 ezret az aktív vírushordozók száma.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet