Jay-Z, Meek Mill, Kelly Rowland és Killer Mike azon sztárnevek közé tartozik, akik amellett érvelnek, hogy változtassák meg azt a törvényt, amely miatt a rapszövegeket fel lehet használni bizonyítékként a büntetőperekben.

Jay-Z is aláírta a levelet, ami a rapszövegek szabadságáért szólal fel

Az énekesek, akikhez Fat Joe, Yo Gotti, Robin Thicke és mások csatlakoztak, aláírtak egy levelet, amelyben felszólítják New York állam törvényhozóit, hogy támogassák a javasolt változtatást és támogassák a véleménynyilvánítás szabadságát, írja a The Guardian.

A Rap Music on Trial elnevezésű jogszabályt először Brad Hoylman és Jamaal Bailey szenátorok javasolták novemberben, hogy az ügyészek ne idézzenek dalszövegeket, kivéve, ha „egyértelmű és meggyőző bizonyíték” van a szöveg és a bűncselekmény közötti kapcsolatra.

A szólásszabadság jogát szövetségi és állami alkotmányunk rögzíti. A művészet bűnügyi bizonyítékként való elismerése csak ennek az alapvető jognak a csorbítását szolgálja, és különösen a rap és a hip-hop dalszövegek használata a büntető igazságszolgáltatási rendszerünket átható rendszerszintű rasszizmus jelképe

– mondta akkor Bailey. A törvényhozás a hét elején átment az állam szenátusában.

„Ez még hosszú idő” – mondta Alex Spiro, Jay-Z ügyvédje, aki a levelet megfogalmazta. A Rolling Stone-nak nyilatkozva a következőket mondta: „Az itteni törvény megváltoztatásával sok jót tesz azokkal az esetekkel, amelyeket érint, de azt is üzeni, hogy közeleg a fejlődés. Reméljük, hogy sok helyen követni fogják.”

Közvetlen bizonyítékként és rossz jellem bizonyítékaként használják a rap zenét a bíróságon

2019-ben az ügyészek egy Tekashi 6ix9ine rapperrel kapcsolatos ügyben azt mondták, hogy olyan szövegeket és zenéket kívánnak belefoglalni, amelyek „kontextust biztosítanak” és „bizonyos vitákra vonatkoznak”. A rappert Gummo című slágerének szövegéről is kihallgatták a bíróságon.

A 2019-ben végül felmentett Drakeo The Ruler néhai rapper gyilkossági perében az ügyészek a Flex Freestyle című szám dalszövegét mellékelték az eljárás során a bűnösség megállapítására. 

A gyakorlatot az Egyesült Királyságban is alkalmazzák. Az Unknown T drill rapper elleni gyilkossági ügyben az ügyészek megpróbálták bizonyítékként bemutatni a dalszövegét, bár ezt egy bíró megakadályozta, és a rappert 2020-ban felmentették. Digga D drill rapper, aki kilenc Top 40-slágert ért el, 2018-ban büntetőjogi magatartási rendeletet kapott büntetésül, amelynek feltételei megakadályozzák, hogy bizonyos neveket, helyszíneket és témákat használjon szövegeiben.

A London School of Economics jogász professzora, Abenaa Owusu-Bempah, 2005 és 2020 közötti, 30 fellebbezési ítéletet vizsgálva megállapította, hogy „az ügyészek dalszövegekkel és videókkal tudják elmondani egy veszélyes rapper történetét, amely a fekete férfiakról mint bűnözőkről régóta fennálló sztereotípiákat tükrözi”. Azt mondta, hogy „a rapzenét általában „rossz jellem bizonyítékként” mutatják be a bíróságon”, de közvetlen bizonyítékként is használták.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet