Joaquin Phoenix átvette első Oscar-díját, és beszéde örökre nyomot hagy

Átvehette élete első Oscar-díját Joaquin Phoenix a Joker filmben nyújtott alakításáért. A beszédében mindenről beszélt, csak a filmről nem, helyette általa fontosabbnak gondolt problémákról.

Papírforma volt Joaquin Phoenix Oscar-díja

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Joaquin Phoenixnek ítélték oda az év legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat Joker megformálásáért. Beszédében aztán alig esett szó filmekről vagy a filmszakmáról. Persze megköszönte a filmvilágnak, hogy azt az életet élheti, amit él, de utána azzal folytatta, hogy ez egyben lehetőséget is teremt arra, hogy azok számára biztosítson hangot, akiket amúgy nem hallani.

joaquin phoenix joker oscar 2020 nyertesek
Phoenix a 2020-as Oscar-gálán / Fotó: Kevin Winter / Getty Images

A színész a közelmúltban több díjátadón is erősen politikai felhangú beszédet mondott. A Golden Globe-díjátadóján kijelentette, hogy a díjszezonban mindössze egy öltönyt fog viselni a klímatudatosság jegyében. A vegán Phoenix arról beszélt, hogy a különféle dolgok mögött, melyek ellen harcolnak sokan a teremben ülök közül is, legyen szó akár nemi egyenlőtlenségről, a rasszizmusról, a melegek jogairól, az őslakosok vagy az állatok jogairól, ezek mögött ugyanaz a tényező lappang: az igazságtalanság, és valójában ez ellen küzdenek, írja a 444 a beszámolójában. Az ellen a hit ellen, hogy egyetlen nemzet, egyetlen nép, egyetlen nem vagy egyetlen faj jogában áll, hogy kihasználjon és leuraljon egy másikat.

Kiderült, hogy az új Joker, Joaquin Phoenix mindenkire magasról tett, kivéve Robert De Nirót

Az eddigi visszajelzések elég biztatóak Joaquin Phoenix és Todd Phillips Joker filmje kapcsán. Mint ismert, a Velencei Filmfesztiválon szerzett Arany Oroszlánja kiváló belépő lesz az Oscar-szezonra. A rendező azonban elárulta a New York Times-nak, hogy Phoenixnek volt némi aggálya a film egyes elemeivel kapcsolatban, de leginkább egy karaktert, Thomas Wayne-t illetően.

Majd azzal folytatta, hogy nagyon elszakadtunk a természettől, és sokan bűnösek vagyunk egy egocentrikus világkép fenntartásában, azt gondoljuk, hogy mi vagyunk az univerzum közepe, és ezért kifosztjuk a természet erőforrásait, úgy érezzük, jogunk van arra, hogy mesterségesen megtermékenyítsünk egy tehenet, majd ellopjuk a borját.

És hiába hallani a sírását, mi fogjuk a tejét, és a kávénkra meg a müzlinkre öntjük, ahelyett, hogy a borjúnak jutna.

Phoenix szerint azért félünk a változástól, mert azt gondoljuk, hogy ehhez le kéne mondanunk valamiről, pedig az ember akkor a legkreatívabb és zseniálisabb, ha a szeretetre épít, és ha így hoznánk szintre rendszerszintű változásokat, mely minden érző lényre és a környezetre is tekintettel van.

No Title

Joaquin Phoenix: “That’s when we’re at our best-when we support each other. Not when we cancel each other out for past mistakes, but when we help each other to grow, when we educate each other, when we guide each other toward redemption.” https://t.co/8kz7m5vtnF #Oscars pic.twitter.com/z9bymMr5bR

Ezután arról beszélt, hogy volt, hogy is őnző vagy kegyetlen volt az élete során, volt, hogy nehéz volt vele együtt dolgozni, és nagyon hálás, hogy sokan vannak ebben a teremben, akik adtak neki egy második esélyt.

Szerinte ebben a legjobbak az emberek: amikor segítjük, tanítjuk egymást, amikor adunk valakinek egy második esélyt is.

A szemmel láthatólag érzelmileg megilletődött Phoenix a legvégén a nagyon fiatalon meghalt testvérének, River Phoenixnek egy régi dalszövegét idézte fel, majd lement a színpadról.

A rendező, Todd Phillips és Phoenix már a Joker folytatását tervezik.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból