Az Oregon State University tudósai azt találták, hogy a kannabiszban található vegyületek megvédhetik az embereket a koronavírus fertőzéstől.

A kannabiszban található savak megakadályozzák a fertőzést

A Journal of Natural Products folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az élő kannabisznövényekben található vegyi anyag segíthet megvédeni az emberi sejteket a koronavírus-fertőzésektől, írja a Dazeddigital.

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai által végzett új kutatás megállapította, hogy a kenderben található két sav – a kannabigerolsav (CBGA) és a kannabidiolsav (CBDA) – a SARS-Cov-2 vírus tüskeproteinjéhez kötődve képes megakadályozni a COVID-fertőzést.

A kender savai, felhasználhatók a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére, valamint a megbetegedés lerövidítésére azáltal, hogy megakadályozzák, hogy a vírusrészecskék megfertőzzék az emberi sejteket

– magyarázza a vezetőszerző, Dr. Richard van Breemen.

A füves cigi azonban nem segít a fertőzés megelőzésében

Sajnos azonban ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy a füvezés megakadályozza a COVID-fertőzést. Ehelyett ezeket a kendervegyületeket szájon át kell bejuttatni – valószínűleg pirula vagy folyadék formájában. 

A kutatás azt is sugallja, hogy ezek a savak felhasználhatók a COVID különböző variánsai elleni küzdelemben. „Kutatásunk kimutatta, hogy a kendervegyületek egyformán hatásosak a SARS–CoV–2 variánsai ellen, beleértve a B.1.1.7 változatot, amelyet először az Egyesült Királyságban, és a B.1.351 változatot, amelyet először Dél-Afrikában mutattak ki.”

Lehetséges, hogy ez a felfedezés az Omikron-variáns elleni küzdelemben is segíthet.

Adataink azt mutatják, hogy a CBDA és a CBGA hatékony az általunk vizsgált két változattal szemben, és reméljük, hogy ez a tendencia kiterjed majd más meglévő és jövőbeli variánsokra is

 – mondja Dr. van Breemen.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet