Élettudományok kategóriában Karikó Katalin magyar biokémikus kapja kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva a 2022-es Benjamin Franklin-érmet – jelentette be a philadelphiai Franklin Intézet.

A legnagyobbak közé került Karikó Katalin

A két szakember munkája – az intézmény honlapján olvasható méltatás szerint –lehetővé teszi az mRNS biztonságos, hatékony és életmentő vakcinaplatformként történő használatát a fertőző betegségek, köztük az új koronavírus okozta koronavírus megelőzésére, írta meg a HVG.

A philadelphiai Franklin Intézet 1824 óta tiszteleg Benjamin Franklin öröksége előtt azzal, hogy kitüntetéseket adományoz a tudományos és a mérnöki munka kiemelkedő teljesítményeiért. 

A névsorban olyan nevekkel találkozhatunk mint Albert Einstein, Thomas A. Edison vagy épp Stephen Hawking.

Az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díjaként az intézet több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót ismert el a világ minden tájáról Karikó, Weissmann, Einstein és Hawking mellett.

Az SZTE kutatóprofesszoraként is folytatja munkáját

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerint a philadelphiai intézet 2022. május 5-re tervezett díjátadó ünnepségén összesen kilenc kategóriában jutalmazza a tudomány, az ipar és az üzleti élet 13 mai úttörőjét.

Karikó az mRNS-sel kapcsolatos munkáját az SZTE kutatóprofesszoraként is folytatja.

Idén a magyar állam Széchenyi-díjjal, míg Szeged városa díszpolgári címmel tüntette ki. Utóbbi azért érdekes, mert 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, így családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet