A kutatók újabb okot találtak arra, hogy miért érdemes elutasítani az elviteles kávét: miattuk mikroműanyagok kerülhetnek az italunkba.

Egészségünkre egyelőre ismeretlenek

Rengetegen kérnek kávét elvitelre és a papírpoharak idővel az elmaradhatatlan társainkká váltak. Könnyűek, pont beleillenek a kezünkbe és olcsó megoldásnak tűnnek, azonban van egy óriási hátrányuk: műanyaggal vonják be.

Kave Elvitelre Muanyag
Képünk Illusztráció / Fotó: Pixabay

Tény, hogy valamennyi élelmiszer-csomagoló anyagból mikroműanyagok kerülhetnek az ételeinkbe, bár az ezekkel kapcsolatos aggályokat a kutatók eddig keveset vizsgálták és nem is számszerűsítették. Azonban számos olyan termék csomagolásában azonosították, mint a só, a dobozos tej, a halak és más tengeri gyümölcsök vagy épp a teafilterek.

Ezek globális következményei az egészségünkre egyelőre azonban ismeretlenek, amit nemrég a Journal of Hazardous Materials tudományos folyóiratban publikált tanulmány vizsgált.

Mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságokat vizsgáltak

“A mikroműanyagok olyan szennyeződéseket hordozhatnak, mint a mérgező nehézfémek, például a palládium, a króm vagy a kadmium, valamint a hidrofób szerves vegyületek” – mondta Sudha Goel, a Indiai Műszaki Intézet (ITT) kutatója és a tanulmány egyik szerzője a ZMEScience online tudományos portálnak.

Ha rendszeresen lenyeljük ezeket, akkor idővel annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek a kutatás szerint.

Ezt szem előtt tartva Sudha és kollégái úgy döntöttek, hogy meghatározzák a papírpoharakban használt műanyag rétegek típusait, és értékelik azok mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságainak változását, amikor forró anyaggal, például a kávéval vagy teával érintkeznek.

Kapcsolódó cikk

Emellett számszerűsítették a folyadék ún. „mikroplasztikus terhelését” is.

Meg kell fontolni a biológiailag veszélyes termékek népszerűsítését a kutató szerint

A kutatók a kísérlet során forró vizet öntöttek az eldobható papírpoharakba, majd 15 percig állni hagyták. Ezután megvizsgálták, mennyi mikroműanyag került a vízbe, de megnézték a pohár műanyag fóliáinak tulajdonságaiban tapasztalt változásokat is.

Kapcsolódó cikk

Megállapították, hogy összesen 24 ezerre tehető a mikroműanyag részecskék aránya a 100 milliliter forró, 85-90 Celcius-fokos folyadékban, 15 perc alatt.

Így ha egy átlagember naponta három pohárnyi teát vagy kávét iszik egy-egy papírpohárból, ezzel mintegy 75 ezer apró mikroműanyag részecskét is elfogyaszthat.

Ez a tanulmány jól mutatja, hogy alaposan meg kell fontolni a biológiai szempontból veszélyes termékek és a környezetszennyező anyagok pótlásának népszerűsítését

– mutatott rá Virendra Tewari, az indiai technológiai intézet, az Indian Institute of Technology Kharagpur igazgatója. „Gyorsan lecseréltük a műanyag poharakat az egyszer használatos papírpoharakra, de nem volt jó ötlet” – tette hozzá Tewari.

Kapcsolódó cikk

Tény, hogy a papírpoharak nagyon is kényelmesek, különösen a modern irodai környezetben.

Nem véletlen, hogy világszerte közel 264 milliárd (!) papírpoharat gyártottak egyetlen egy év alatt 2019-ben erre a célra.

Alternatívák mindig akadnak, például a bambuszból vagy a más, nem műanyagból készült és újrafelhasználható poharak formájában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet