A népszerű és kiváló fizikus, Richard Feynman nem jött rá, hogy egy meghajlított spagetti miért törik legalább háromfelé.

Kettétörni egy szál spagettit nem is olyan egyszerű

Már ha a két végén kezdjük meghajlítani a tésztaszálat, és tényleg csak két darabra akarjuk törni. Erre jött rá egyik unalmas estéjén a 20. század egyik legkiválóbb elméje, Richard Feynman Nobel-díjas fizikus, amikor órákon keresztül több csomag spagettit tört ripityára a konyhájában.

Spagetti Tores Gif
Az Olaszoknál Szentségtörés / Fotó: Heisser Et Al./Mit

A kiváló tudós nem értette, miért törik két nagyobb és a közepén egy vagy több kisebb darabra a tészta. Feynman mindig készen állt a tréfálkozásra, ugyanakkor a legbanálisabb hétköznapi problémákat is ugyanolyan halálosan komolyan vette, mint a Manhattan-tervben való közreműködését vagy a felrobbant Challenger-rakéta rejtélyének megoldását. A spagetti-törésteszttel azonban nem boldogult.

A fizikai Nobel-díjat amerikai, kanadai és francia tudósok kapták lézerfizika terén végzett munkájukért

Az idei fizikai Nobel-díjat három olyan tudós kapta, akik úttörő munkát végeztek a fejlett precíziós lézeres eszközök terén. Az amerikai, a kanadai és a francia tudós megosztoznak a díjjal járó összesen 9 millió svéd koronán (körülbelül 279 millió forinton). Fizikai Nobel-díj

2005-ben két francia tudós, Basile Audoly és Sebastien Neukirch viszont előállt a megfejtéssel, amelyet rendkívül vicces hangvételű tanulmányban írtak le. Kísérletük Ignobel-díjat (a kevésbé fajsúlyos, komolytalannak tűnő problémák szórakoztató, de elgondolkodtató és tudományos alapú megoldásáért ítélik oda) ért. A két tudós bebizonyította, hogy ha egy rudat egy bizonyos ponton túlhajlítanak – ahogy a spagettit a két végénél fogva –, egy ún. visszagörbülési hatás lép fel. Ez az erő arra törekszik, hogy a meghajlított tárgy újra kiegyenesedjen és ezáltal olyan energiákat kelt, ami aztán a bot más részein okoz törésket.

Some Monday motivation for everyone! Dream big with you research questions, it’s not bad if you can’t answer everything, maybe a little bit of mystery is what keeps us motivated. ❤ #sciencewithdrsam #blog #scienceblog #scicomm #womaninstem #womaninphysics #womaninscience #physics #science #postdoclife #scientist #physicist #postdoc #academia #research #researcher #motivation #feynman #quote #sciencequote #mondaymotivation

No Description

A fenti eszmefuttatás magyarázatot ad arra, hogy miért törik három vagy több részre a spagetti. Az a kérdés viszont eddig továbbra is megválaszolatlan maradt, hogy vajon minden esetben két vagy több helyen pattan-e meg a meghajlított tárgy, írja a Big Think.

A spagettitörés tanulságai hasznosak az emberiségnek

Ronald Heisser (Cornell Egyetem) és Vishal Patil (MIT), végzős egyetemisták elkezdtek azon gondolkodni, hogy mit kell azért tenni, hogy a tészta biztosan két darabra törjön. A feladatra terveztek és építettek egy speciális spagettihajlító eszközt, és egy nagyteljesítményű kamerával a legapróbb részleteket is meg tudták figyelni a tészták törésekor. Miután több mint 500 szál spagettit széttörtek, rá is jöttek a magyarázatra.

55 éve nem történt ilyen nővel, fizikai Nobel-díjat kapott a kanadai tudósnő

Arthur Ashkin találta fel, a későbbi fejlesztésekben pedig segített Gerard Mourou és Donna Strickland, aki ezzel a teljesítménnyel a harmadik fizikai Nobel-díjas nő a világon – írja a . 55 évvel ezelőtt Maria Goeppert-Mayer kapta meg a díjat, az atommagok terén elért eredményeiért, előtte pedig a híres fizikusnő, Marie Curie.

A spagetti akkor fog két részre törni, ha a ráható visszagörbülési erő egyenletesen oszlik el a tésztaszálban. Ezt úgy lehet elérni, hogy hajlítás közben meg is csavarjuk a tésztát. Az sem mindegy, hogyan: közel 360 fokban kell elcsavarni, miközben a végeit nagyon lassan közelítjük egymáshoz. A csavarás további energiát ad a visszagörbülési erőhöz. Amikor ez a két erő egyszerre van jelen a tésztában, a legerősebb nyomás lecsökken és csak egy helyen törik el. A megállapítás beigazolódott különböző átmérőjű spagettiknél is, de az egyes tésztafélék különféleképpen viselkedhetnek.

Richard Feynman.. on honours.. He is telling the interviewer..why honours are not important to him.. What actually matters… Is..The plesure of finding things out… . . . . . . Encourage and follow @thephilosopherclips . . . #quotesgram #richardfeynman #interview #science #sciencecommunication #feynmanism #feynman #mindset #thinkers #video #scienceclass #physics #philosophy #thuglife #great

No Description

A spagetti-törés révén nyert tudás mindenféle rúd, bot, kemény szál meghajlítása esetén alkalmazható, így a jövőben a mérnökök tervezőmunkáját segítheti. Ha egy anyagból építünk valamit, mindig érdemes tudni, hogyan és mikor törhet szét. A jövő építőanyagának kikiáltott szén nanocsövek a hajlítás és törés szempontjából felfoghatóak spagettiszálaknak is, és ennek a fura problémának köszönhetően jobban megérthetjük a viselkedésüket.

Secret of Snapping Spaghetti in SLOW MOTION – Smarter Every Day 127

Free Audio Book ⇒ http://bit.ly/AudibleSED ⇐ Tweet ⇒ http://bit.ly/SkettiTWT ⇐ Post to FB⇒ http://bit.ly/SkettiFB ⇐ More info! ⇊ Click below for more links! …

A nagy felfedezések gyakran butának tűnő kérdéseknek köszönhetőek. Ha Richard Feynman hetven évvel ezelőtt nem hajlítgatott volna nyers spagettit, ma talán nem is tudnánk, hogy az energia hogyan oszlik el a meghajlított merev szálakban és hogyan tudjuk befolyásolni, hol törjön szét az anyag. Bár nem minden fura kérdés (Milyen színű festmények a legkelendőbbek?) megválaszolásával jutunk kiemelkedő jelentőségű ismeretekhez, bármiféle válasszal csak tanulhatunk, még felnőtt korban is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk