Követem Élet + Stílus A fizikai Nobel-díjat amerikai, kanadai és francia tudósok kapták...

A fizikai Nobel-díjat amerikai, kanadai és francia tudósok kapták lézerfizika terén végzett munkájukért

Promóció

Az idei fizikai Nobel-díjat három olyan tudós kapta, akik úttörő munkát végeztek a fejlett precíziós lézeres eszközök terén. Az amerikai, a kanadai és a francia tudós megosztoznak a díjjal járó összesen 9 millió svéd koronán (körülbelül 279 millió forinton).

Promóció
- Advertisement -

A kémiai Nobel után kedden a fizikai Nobel-díj átadására került sor. A díjazottak név szerint: Arthur Ashkin, Gerard Mourou és Donna Strickland. A három tudós a lézerfizika területén végzett munkájáért nyerte el 2018-ban a fizikai Nobel-díjat, nyilatkozta a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedden.

“Az idei évben jutalmazott találmányok forradalmasították a lézer fizikát” – áll a Nobel Bizottság közleményében, majd így folytatódik:

A fejlett precíziós eszközök felderítetlen kutatási területek és számtalan ipari és orvosi alkalmazás előtt nyitják meg az utat.    

Az amerikai Ashkin “optikai csipeszeket” fejlesztett ki, amelyek képesek olyan apró részecskéket megfogni, mint a vírusok, anélkül, hogy kárt okoznának bennük. A díj felét neki ítélték oda.

The Nobel Prize on Twitter

Science fiction has become a reality. Optical tweezers make it possible to observe, turn, cut, push and pull with light. In many laboratories, laser tweezers are used to study biological processes, such as proteins, molecular motors, DNA or the inner life of cells. #NobelPrize

A másik felén Strickland és Mourou osztoznak. Ők olyan lézerimpulzusok kialakításához járultak hozzá, amelyeket számos ipari és orvosi eszközre lehet alkalmazni. Ezt a technikát ma a korrekciós szemműtéteknél alkalmazzák.

The Nobel Prize on Twitter

Ultra-sharp laser beams make it possible to cut or drill holes in various materials extremely precisely – even in living matter. Millions of eye operations are performed every year with the sharpest of laser beams. #NobelPrize

Donna Strickland ezzel még csak a harmadik nő, aki fizikai Nobel-díjat kapott, a díj 1901-es alapítása óta. Az első Marie Curie volt még 1903-ban.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3