A fizikai Nobel-díjat amerikai, kanadai és francia tudósok kapták lézerfizika terén végzett munkájukért

Az idei fizikai Nobel-díjat három olyan tudós kapta, akik úttörő munkát végeztek a fejlett precíziós lézeres eszközök terén. Az amerikai, a kanadai és a francia tudós megosztoznak a díjjal járó összesen 9 millió svéd koronán (körülbelül 279 millió forinton).

A kémiai Nobel után kedden a fizikai Nobel-díj átadására került sor. A díjazottak név szerint: Arthur Ashkin, Gerard Mourou és Donna Strickland. A három tudós a lézerfizika területén végzett munkájáért nyerte el 2018-ban a fizikai Nobel-díjat, nyilatkozta a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedden.

“Az idei évben jutalmazott találmányok forradalmasították a lézer fizikát” – áll a Nobel Bizottság közleményében, majd így folytatódik:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A fejlett precíziós eszközök felderítetlen kutatási területek és számtalan ipari és orvosi alkalmazás előtt nyitják meg az utat.    [/perfectpullquote]

Az amerikai Ashkin “optikai csipeszeket” fejlesztett ki, amelyek képesek olyan apró részecskéket megfogni, mint a vírusok, anélkül, hogy kárt okoznának bennük. A díj felét neki ítélték oda.

No Title

Science fiction has become a reality. Optical tweezers make it possible to observe, turn, cut, push and pull with light. In many laboratories, laser tweezers are used to study biological processes, such as proteins, molecular motors, DNA or the inner life of cells.#NobelPrize pic.twitter.com/tWK55J4VcP

A másik felén Strickland és Mourou osztoznak. Ők olyan lézerimpulzusok kialakításához járultak hozzá, amelyeket számos ipari és orvosi eszközre lehet alkalmazni. Ezt a technikát ma a korrekciós szemműtéteknél alkalmazzák.

https://twitter.com/NobelPrize/status/1047063684764307456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fnobel-prize-in-physics-awarded-to-american-canadian-french-scientists%2Fa-45725201

Donna Strickland ezzel még csak a harmadik nő, aki fizikai Nobel-díjat kapott, a díj 1901-es alapítása óta. Az első Marie Curie volt még 1903-ban.

45725318 7

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból