Különleges logóval tiszteleg Mario Molina mexikói vegyész munkássága előtt a Google a főoldalán.

Nyolcvan éve ezen a napon, 1943-ban született Mexikóvárosban Mario Molina. Már gyerekkorában annyira rajongott a tudományok iránt, hogy a családi fürdőszobában kis laboratóriumot csinált, játékmikroszkópján figyelte az apró organizmusokat.

Mario Molina (1943-2020) mexikói származású amerikai kémikus volt, aki a klímaváltozás kutatásában elért eredményeiért kapott Nobel-díjat.

Molina 1966-ban végzett a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kémia szakán, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. 1973-ban szerzett doktori fokozatot az Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben.

Kapcsolódó cikk

Molina egyike volt azoknak a tudósoknak, akik felismerték a klímaváltozás okozta problémákat, és először mutatták ki, hogy a klórozott szénhidrogének (CFC-k), amelyek például az aeroszolokban és a légkondicionálókban voltak használatban, károsak az ózonrétegre. Ez a kutatás 1985-ben vezetett az ózonréteg védelméről szóló montreali jegyzőkönyv elfogadásához, amely korlátozta a CFC-k használatát.
Ki Az A Mario Molina Google Fooldala
Mario Molina Vegyész / Fotó: Getty Images

A CFC-k káros hatásának felfedezése előtt a kutatók azt hitték, hogy ezek a vegyületek teljesen biztonságosak és nem okoznak környezeti problémákat. Molina és Paul Crutzen azonban rájöttek, hogy a CFC-k az ózonréteget lebontják, és így veszélyeztetik az élővilágot.

Kapcsolódó cikk

Molina számos díjat és elismerést kapott élete során, többek között a Nobel-díjat is. 1995-ben kapta meg a Nobel-díjat a kémia területén, amelyet Paul Crutzen holland és Sherwood Rowland amerikai kutatókkal közösen kapott.

A Nobel-díjat az ózonréteg károsodásának okainak felfedezéséért és a CFC-k korlátozásáért kapta.
Molina a Chicagói Egyetemen és az UCLA-n is tanított, és az életének utolsó éveiben a Mexikóvárosi Egyetemen is oktatott. A diákjai szerint Molina a tudomány mellett az emberi értékeket is fontosnak tartotta, és mindig bátorította a hallgatóit, hogy használják fel a tudásukat a környezetük javítására.
Molina arról is ismert, hogy aktívan részt vett a klímaváltozásról szóló politikai vitákban, és bírálta azokat a politikusokat, akik nem tesznek eleget az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet