A királybíbor színűre festett, 3000 éves textildarabokra Dél-Izraelben bukkantak rá.

Bibliai történetek tárgyi bizonyítéka

A textilre a dél-izraeli Timna-völgyben bukkant rá a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU), a Bar-Ilan Egyetem és az izraeli régészeti hatóság. A PLoS ONE tudományos lap friss számában közölt tanulmányukban királybíbor színű szövött anyagról, egy bojtról és gyapjúszálakról írnak. A Földközi-tengerben, Timnától több mint 300 kilométerre élő puhatestűekből készített festéket gyakran említi a Biblia, felbukkan sok zsidó és keresztény szövegben.

Kiralybibor Szin Puhatestuek Csiga Tengeri Csiga
Tengeri Puhatestűek Váza, Amelyekből A Királybíbor Színt Nyerték / Fotó: Plosone

A szövetek rendkívüliségét fokozza, hogy először fedeztek fel vaskori királybíbor színű anyagot a dél-levantei területen.

Az ókorban a bíborszín viselet a nemességet, a papságot és a királyokat illette. A bíbornak ez a lenyűgöző árnyalata, a szín tartóssága, a csiga testében található igen kis mennyiségű festékanyag miatt a színezék készítésének nehézsége tette rendkívül értékessé, gyakran az aranynál is drágábbá

– magyarázták a kutatók.

Csigák testéből nyert szín

Az állati eredetű festőanyaggal színezett ruhák sokkal nagyobb presztízst jelentettek, mint a növényi alapúak, a viselőjük gazdasági és társadalmi helyzete fontos jelzőinek számítottak. A töredékekben a kettős festés módszerét is azonosították a régészek, vagyis bonyolult eljárással kétfajta csigát is felhasználtak, hogy a textil színét még erőteljesebbé tegyék.

Kapcsolódó cikk

A felfedezés rétegzett társadalomról, valamint a partvidék népeivel folytatott élénk kereskedelemről tanúskodik a tudósok szerint.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet