A világ különböző részeiről érkező politikusok is a globális zöld átalakulás érdekében, a klímakatasztrófa elkerüléséért emelik fel a hangjukat.

Már a politikusok is felismerték a globális összefogás és cselekvés szükségességét

Néhány egyesült királyságbeli, európai és fejlődő országbeli parlamenti képviselő, politikus a koronavírus-járvány elmúltával közös fellépést követel a globális fenntartható gazdaságfejlesztés és a természeti környezet helyreállítása érdekében, írja a The Guardian. A Global Alliance for a Green New Deal (Globális Összefogás a Zöld New Dealért) elnevezésű csoport felszólította a világ politikusait, hogy közösen alkossák meg még az idén novemberi ENSZ klímacsúcs előtt azokat a stratégiákat, amelyek szükségesek a világgazdaság igazságos és zöld átalakításához.

Ilhan Omar, az amerikai Kongresszus minnesotai képviselője szerint a közelmúlt szélsőséges időjárása figyelmeztetésként kell szolgáljon mindenki számára.

Arviz Nemetorszag Globalis Zold Politika

„A klímaváltozás már itt van és valós veszélyt jelent az emberiségre, amely megmaradása a tét. Láthattuk, hova vezet, ha nem cselekszünk – Amerika nyugati partjain erdőtüzek pusztítanak, rendkívül romboló erejű hurrikánok csapnak le, hőhullám söpör végig Ausztrálián, és hatalmas területeket önt el az árvíz a világ minden táját. Az ehhez hasonló természeti csapások csak súlyosbodni fognak, ha továbbra sem lépünk fel közösen a pusztítás megfékezése érdekében” – nyilatkozta a képviselőnő, a július közepén Nyugat-Európát elöntő árvízre is célozva.

Kapcsolódó cikk

A szövetségbe 19 ország képviseletében 21 politikus lépett be eddig. Céljuk, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek fellendítik a zöld gazdaságot, globális szinten biztosítják a koronavírus-vakcinákat és átstrukturálják a legszegényebb országok hitelállományát, valamint megosztják egymással az olyan jó gyakorlatokat, mint például a Costa Ricában nemrég benyújtott dekarbonizációs terv.

Minden szinten paradigmaváltásra van szükség

„Ahogy az éghajlatváltozás következményei egyre riasztóbbá válnak, úgy nőnek az egyenlőtlenségek is: éppen a legszegényebbek viselik a klímavészhelyzet legsúlyosabb hatásait” – figyelmeztette a kormányokat Manon Aubry francia parlamenti képviselő arra, hogy a klímaválság mellett a társadalmi egyenlőtlenségekkel is ugyanúgy foglalkozniuk kell. Hozzátette, hogy a szabadkereskedelem és a szabadpiac ideológiájának gyökeres átalakítása szükséges.

Paola Vega, Costa Rica-i képviselő és a törvényhozás környezetvédelmi állandó bizottságának elnöke kijelentette, hogy a kormányoknak az ökológiai problémákhoz való hozzáállásukon, az embereknek pedig az életmódjukon kell változtatniuk.

Szerinte, ha a lakosság és a különféle érdekcsoportok nem gyakorolnak nyomást a kollektív fellépés érdekében, elszalasztjuk azon sürgős intézkedések meghozatalát, amelyekkel képesek lennénk kordában tartani a mostanság felmerülő, súlyos problémákat. Hangsúlyozta, hogy minden téren – az életmódunk, a fogyasztásunk és a termelés terén is  paradigmaváltásra van szükség.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.