A feketelábú görény az Egyesült Államokban a veszélyeztetett fajok egyikének számít, egy ilyen, 30 éve elpusztult egyedet sikerült feltámasztani a klónozás segítségével, az állat az Elizabeth Ann nevet kapta.

A veszélyeztetett fajok első reménysugara

Elizabeth Ann génállománya teljesen megegyezik egy harminc éve elhunyt egyed génállományával. A klónozás valódi áttörésnek tekinthető, hiszen ezzel a technológiával lényegében bármelyik kihalófélben lévő állatfajt meg lehet menteni.

Veszelyeztetett Fajok Elizabeth Ann Feketelabu Goreny Klonozas
A veszélyeztetett fajok egyik reménysugara, Elizabeth Ann / Fotó: Reddit

Elizabeth Ann december 1-én jött világra a coloradói Fort Collins Hal- és vadvédelmi központjában, és azóta egészségesen fejlődik – adta hírül az NBC.

Elizabeth Ann, the first cloned black-footed ferret

Scientists in Colorado have cloned an endangered ferret, the U.S. Fish and Wildlife Service announced on Thursday #NewsSubscribe: http://smarturl.it/reuterss...

A házigörény, amely kihordta a klónozott génállományú embriót, szelíd és emberbarát, a feketelábú görény azonban igazi vad ragadozó, meglehetősen kiszámíthatatlan természettel.

A klónozás kockázatai

Mielőtt a klónozás segítségével a kipusztult fajok újrateremtését vennék fontolóra, a technológiát elsősorban a veszélyzetetett fajok megmentéséért folytatott küzdelemben kamatoztatnák.

A biotechnológia vívmányaival és a genomikai adatokkal támogatott természetvédelmi erőfeszítések valódi változást hozhatnak a veszélyeztetett fajokért folytatott küzdelemben

– nyilatkozta Ben Novak, a kísérletet vezető Revive & Restore alapítvány vezető kutatója. A beszédes nevű Revive & Restore, a biotechnológiára építve tavaly nyáron már világra segített egy kiemelten veszélyeztetettnek számító przsevalszkij-lovat, más néven mongol vadlovat Texasban.

Kapcsolódó cikk

A feketelábú görények kihalófélben lévő fajok közé sodródásához kizárólagos táplálékuk, a prérikutyák tömeges irtása vezetett. Az 1980-as években észlelt problémát fogságban szaporítással igyekeztek jóvátenni, a genetikai sokféleség hiánya azonban folyamatos kockázatot jelent, és az állatokat védtelenné teszi olyan betegségekkel szemben, mint például a szylvatikus pestis. A Revive & Restore kutatói a feketelábú görény mellett olyan fajok klónozásával is kísérleteznek, mint a közel száz éve kihaltnak nyilvánított postagalamb vagy a többezer éve kimúlt gyapjas mamut.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk