Elutasította a bíróság a Klubrádió Médiatanáccsal szembeni keresetét, így a döntés értelmében a rádió a 92,9-en február 14-én éjfélkor be kell fejezze a sugárzást.

Online folytatják tovább

A bíróság ítélete szerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását – közölte a Népszava a hírt a Fővárosi Törvényszékről. A kedd délben hozott elsőfokú döntés ellen a rádió a Kúrián fellebbezhet. 

Klubradio Elnemul Megszunik Frekvencia
Klubrádió

A döntés értelmében a rádió a 92,9-en február 14-én éjfélkor be kell fejezze a sugárzást. A tervek szerint online folytatják tovább a munkát.

Jogszerűtlennek tartja a Klubrádió a hosszabbítás megtagadását

2020 őszén a Médiatanács elutasította a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását, és 2021 februárjától nem akarták meghosszabbítani a kormánykritikus rádió frekvenciaengedélyét a rádió adminisztratív hibáira és néhány hiányos táblázatra hivatkozva. A Klubrádió a hosszabbítás megtagadásának jogszerűségét vitatta, aránytalannak és túlzónak tartja az elkövetett apróbb hibákhoz képest. A rádió szerint nem jogi, hanem politikai döntés született a Habony Árpád volt ügyvédje által vezetett Médiatanácsban.

Kapcsolódó cikk

A rádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be keresetet a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt, közleményük szerint a keresetet részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék. Mint írják, a bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a rádiócsatorna adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács ismételt jogsértésként. Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a rádiócsatorna február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten.

Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások.

Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását. „A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

Jogorvoslatra készülnek a rádiónál

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet, írja a Media1. Mint mondta, a rádiócsatorna jogorvoslatra készül az ítélet ellen. Szerinte nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket. Arra kérte a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten és támogassák a fennmaradását.

Kapcsolódó cikk

Pataki Gábor főszerkesztő a Telexnek azt mondta, hogy a terveik szerint nem fog módosulni a munkájuk, ugyanúgy folytatják tovább, csak online, és nem FM-en.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet