Mégsem a köhögés a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünete

Akik koronavírus-fertőzöttek, közülök sokan például alig köhögnek a betegség lefolyása alatt.

A szaglás és ízelés elvesztése a leggyakoribb

Az orvosok és járványügyi szakemberek sokszor hangoztatták, hogy a száraz köhögés tipikus koronavírus-tünet lehet. A brit statisztikai hivatal (ONS) most megosztott eredményei azonban ellentmondanak ennek – írja a HVG.

Koronavirus Elso Tunetei Covid 19 1
/ Fotó: Pixabay

A számok ugyanis azt mutatják, hogy inkább a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése sorolható a leggyakoribb tünetek közé.

Gyerekeknél alig jött elő tünetként a köhögés

A statisztika hivatal szerint az augusztus 15-től kezdődő és október 26-ig tartó időszakban minden korcsoportban nőtt azoknak az aránya, akik az ízlelés vagy a szaglás elvesztése miatt tesztet kértek, mert úgy gondolták, nagy valószínűséggel fertőzöttek.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A statisztika alapján a 35 évesnél idősebb korosztálynál 20-40 százalékra volt tehető azoknak a száma, akik anosmiában (így nevezik a szaglás- és ízérzékvesztés jelenségét) szenvedtek és pozitív mintát adtak.

Azok, akik gyanús köhögés vagy láz miatt fordultak orvosukhoz, és szintén fertőzöttek voltak, 13-18, illetve 15-25 százalékot tettek ki.

A 35 éves fiatalabbaknál ez az arány még érzékelhetőbb volt: náluk már 60 százalékra rúgott az anosmiás esetek aránya, szemben a lázra (15-25 százalék) és köhögésre panaszkodókéval (10 százalék) – idézi a lap az eredményeket.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Érdekesség, hogy gyerekek esetében alig volt tünet a köhögés.

Az anosmiás panaszok mellett egyébként viszonylag gyakori tünetek voltak még:

  • a gyomorrontásra utaló jelenségek,
  • a szokásosnál erőteljesebb fáradtság és a zavartság is.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból