A Semmelweis Egyetem végezte először a koronavírus-gyógyszer vizsgálatát az Európai Unióban.

Merkely Béla vezeti a szájon bevehető koronavírus-gyógyszer vizsgálatát

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető gyógyszer hatékonyságát vizsgálják a Semmelweis Egyetemen – közölte az intézmény. Az egyetem augusztus 23-án csatlakozott a készítmény nemzetközi vizsgálatához.

A közlemény szerint a Semmelweis Egyetem az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot a program keretében, és EU-s szinten itt adták be másodikként a készítményt. Az egyetem azt is közölte, hogy intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás.
A gyógyszer vizsgálata még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, Merkely Béla vezetésével.

A Semmelweis Egyetemre érkező Covid–19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt

– mondta az egyetem rektora, aki arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

Jóváhagyták a vizsgálatot

A vizsgálatban való részvétel a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő koronavírusos betegek számára nyitott. A páciensek számára az egyetem biztosítja a vizsgálatokon való részvételhez szükséges betegszállítást.
A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján. A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó program célja annak igazolása, hogy az adott szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid–19 betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

A vizsgálat részleteiről itt és itt tájékozódhat bővebben.

Nem csak a betegség időtartamát rövidítik le

A magyar sajtóban tegnap jelentek meg a hírek az NBC-re hivatkozva, hogy hamarosan befejeződnek a klinikai tesztjei több olyan antivirális gyógyszernek, amiket naponta, tabletta formában szedhetnek a koronavírusos betegek, hogy enyhítsék a betegség tüneteit.

A szájon át szedhető antivirális gyógyszerek nemcsak a betegség időtartamát rövidíthetik le, hanem annak az esélyét is csökkenthetik, hogy a beteg megfertőzze a vele egy háztartásban élőket

– mondta Timothy Sheahan, a University of North Carolina-Chapel Hill virológusa.

Kapcsolódó cikk
Három gyógyszernek hónapokon belül, késő ősszel vagy télen befejeződhetnek a klinikai tesztjei. Az egyik a Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics molnupiravir nevű gyógyszere, a másik kettő pedig a Pfizeré, a nevük PF-07321332 és AT-527.
Eddig egyetlen antivirális gyógyszert használtak a koronavírusos betegek kezelésére, ez a remdesivir. Ezt viszont csak a kórházban, intravénásan adják a pácienseknek, nem a vírus korai tüneteinek megfékezésére szolgál. Ezzel szemben az új gyógyszereket tablettaként forgalmazhatják majd.
A gyógyszerek fejlesztői azt remélik, hogy a termékek megfelelnek a teszteken, és megkaphatják Amerikában a vészhelyzeti használati engedélyt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet