Kutatók megvizsgálták, milyen hatással van a meleg, napos évszak a koronavírus kórokozójára. Mint rájöttek, az UV-sugárzás és az emberi viselkedés változása hozzájárulhat a járvány lelassulásához.

Nem csak a koronavírus, de mi is máshogyan viselkedünk nyáron, melegben

A koronavírusra jellemző a szezonalitás, valamint az is jelentős tényező, hogy az emberek viselkedése nyáron jelentősen megváltozik, írja a The Conversation.

A MedicalXpress orvosi szaklapban közzétett tanulmány alapján nyáron többet vagyunk szabadban, továbbá aktívabban élünk, több napfény ér minket, ezáltal több D-vitamint termel a testünk, melyek mind-mind felerősítik az immunrendszerünket, míg a megemelkedett UV-sugárzás is elősegíti a vírus pusztulását.

Koronavirus Nyar Meleg Hatasa Lassitas
/ Fotó: Getty Images

Egyelőre egyetlen kutatás sem vizsgálta komplex módszerekkel a jelenséget. Azonban Kieran Sharkley kollégáival egy félmilliós lakosságúnál nagyobb városban megnézte 2020-ban a covid-fertőzöttek arányának, valamint az r0-szám alakulását, ami a koronavírus kezdeti reprodukciós rátája abból az időszakból, amikor még nem volt vakcina és immunitás.

Fontos szerepe van a szezonalításnak

A tudósok megállapították, hogy az UV-sugárzás növekedésével párhuzamosan csökkent az r-szám, ami azt jelenti, hogy szezonalitásról beszélhetünk, azt viszont nem tudták egyértelműen meghatározni, hogy ez az UV-sugárzás közvetlen következménye, vagy esetleg összefügghet a hőmérséklet-változással is.
Kapcsolódó cikk
Bebizonyították azt is, hogy a kormányintézkedések hatása négyszerese volt annak, mint amit az UV-sugárzással kapcsolatban megfigyeltek, így a jövőben valószínűleg csak a zárlatok gyakorolhatnak hatást a járvány terjedésére.

Az, hogy valóban járvánnyá válik-e az új koronavírus, még a jövő kérdése, a szezonalitásnál valószínűleg fontosabb szerepe lesz a megfertőződés révén elért védettségnek, az oltások nyújtotta immunitásnak és annak hosszának, valamint az új variánsok megjelenésének és elterjedésének.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk