A szemüvegesek kevesebb eséllyel kapják el a koronavírust

Egy frissen közzétett tanulmány szerint azok számára, akik szemüveget viselnek, kisebb az esély, hogy a koronavírus megfertőzze őket.

A koronavírus elkerül, ha nem dörzsölöd a szemed

Indiai kutatók 304 koronavírus-fertőzöttet, kórházban ápolt pácienst vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a betegek közül 58-an – tehát 19%-uk – viseltek napközben rendszeresen szemüveget.

Koronavirus Szemuveges Emberek
Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Az így kapott adatot összehasonlították a szélesebb lakosságról elérhető információkkal és megállapították, hogy a vizsgált csoport, vagyis a szemüveget rendszeresen viselők 2.8-szor kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, derül ki a Metro összefoglalójából.

Ennek az lehet az oka, hogy a szemek rendszeres megérintése, dörzsölése valószínűleg egy lényeges út a vírus számára a szervezethez. A tanulmány azonban még szakértői értékelésre és ellenőrzésre szorul, és a vizsgálatot nem klinikai megfigyelésekre, hanem a páciensek saját bevallására alapozták.

Most akkor hordjon mindenki szemüveget?

Amint Kumar Saxena, a tanulmány szerzője kiemelte, hogy a kutatás során alkalmazott minta nagyon kicsi, és a vizsgálat rövid idő alatt került elvégzésre. Azt is hozzátette, hogy a társadalmi-gazdasági tényezők nehezen befolyásolhatóak voltak a kutatás során és a szemüveget nem viselők között több alacsonyabb életszínvonalú vagy alacsonyabb műveltségű páciens is lehetett, akik a szemüvegviseléssel össze nem függő okokból a fertőzésnek nagyobb eséllyel vannak kitéve.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A vizsgálatban résztvevők könnyű és közepes lefolyású megbetegedéssel szorultak kórházi ápolásra, életkori megoszlásuk pedig 10 és 80 közötti. A kutatók megállapították, hogy a páciensek óránként általában maximum 23 alkalommal értek hozzá az arcukhoz és háromszor a szemükhöz.

Január végén hasonlót vizsgáltak kínai kutatók is. Thomas L. Steinemann, az Amerikai Szemészeti Akadémia professzora szerint túl korai lenne azt javasolni, hordjon mindenki szemüveget. Steinemann úgy véli, a maszkviselés, rendszeres kézmosás és a kétméteres távolság elegendő a fertőzés elkeürlésére.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból