Követem Élet + Stílus Izraeli matematikus: a koronavírus-járvány második hulláma csak spekuláció

Izraeli matematikus: a koronavírus-járvány második hulláma csak spekuláció

Promóció

„Igazam volt” – mondta Isaac Ben-Israel professzor, aki másfél hónapja azt állította, hogy a járvány mindenhol magától megszűnik 70 nap alatt. Most azt állítja, hogy egyáltalán nem biztos a járvány második hulláma, és ahogy korábban, úgy most is, sokan nem értenek vele egyet.

Miért pont télen?

Promóció
- Advertisement -

Franciaországban a napi halottak száma 300 fölé emelkedett, miközben Szlovénia bejelentette, hivatalosan vége náluk a koronavírus-járványnak. Németország pedig az utazás kapcsán enyhítést kezdeményezne június elején. Minden jel arra utal, hamarosan lecsenghet Európában a járvány. Mindazonáltal a WHO április végi közleményében arra figyelmeztetett, korántsincs vége a járványnak. És most újból megerősítették. Az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, Hans Kluge a brit The Telegraph újságnak adott interjút, és mint mondta, télen fel kell készülni egy második hullámra. Sőt, súlyosabb lehet, mint az első. Azonban Isaac Ben-Israel elismert matematikus, az Izraeli Űrügynökség elnöke, korábbi tábornoka nem így vélekedik erről.

Nagyon szórakoztató, ahogy az emberek a második hullámról beszélnek. Honnan tudják, hogy lesz második hullám, és honnan veszik, hogy az télen lesz?

– idézi a Times of Israel a matematikust. Isaac Ben-Israel volt az, aki másfél hónappal ezelőtt publikálta statisztikai számításokon alapuló véleményét, hogy a gazdaságot súlyosan korlátozó intézkedésektől függetlenül a koronavírus terjedése 40 nap után lesz a csúcson, és az új fertőzések száma 70 nap után a nullához közelít.

Isaac Ben-Israel matematikus / Fotó: Courtesy

Most azt mondja, a történtek őt igazolják, és a „hisztéria”, amit maga körül tapasztalt, szerinte ugyanolyan fertőző, mint maga a vírus. Ezúttal arról beszélt, hogy szerinte spekuláció azt állítani, hogy lesz második hullám.

A Ben-Gurian Egyetem igazgatója cáfolja a matematikus állítását

Nadav Davidovich, a Ben-Gurion Egyetem közegészségügyi iskolájának igazgatója szerint Ben-Israelnek nincs igaza, mert például Svédország esetében nem állnak meg a számai, ott nem csökkent a vírus terjedése.

Nadav Davidovich / Fotó: History Hub YouTube-csatornája

A matematikus azt sem tisztázta pontosan, hogy mikortól kell számítani a napokat. Izrael esetében az első ismert esettől számolt, ugyanakkor más országoknál előfordult, hogy csak onnantól számolt, amikor már jelentős volt az esetek száma. Szerinte érdemes az első száz fertőzött elérésétől számolni.

A stockholmiak mindössze 7,3%-a esett át a koronavírus-fertőzésen

A négy magyarországi egyetem által május első felében készített országos felmérés rendkívül alacsony átfertőzöttséget mutat. Meglepő módon a különutas svédeknél hasonló eredményre jutottak. Egy frissen megjelent kutatás szerint április végén Stockholm lakosságának mindössze 7,3%-ánál mutatták ki az új koronavírus elleni antitesteket, így aggályos, hogy az ország nem érte el a remélt, széles átfertőzöttségi arányt a teljes populációban sem.

Svédország március 6-án érte el a 100 esetet, és 40 nappal később, április 15-én 482 új eset volt, ami nem számít a csúcsnak, mert az, 812 új esettel, április 24-én volt. Május 15-én, a 70. napon még mindig 625 új fertőzést regisztráltak, vagyis valamivel csökkent, de semmiképp sem a nullához közelít – írja a lap.

A második hullám logikusnak tűnik Davidovich szerint

Ezzel szemben más országok számai részben megfelelnek a professzor elméletének. Belgiumban például a csúcs valóban a 40. napon volt, 2454 esettel, de a 70. napon nem a nullához közelített ez a szám, hanem 1389-re csökkent.

Előállították a britek a koronavírus elleni oltóanyagot, bizakodó a brit gyógyszeripari óriáscég

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Királyságban csütörtökön a húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött meg. Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég igazgatója pedig a televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.

Nadav Davidovich szerint még ha Ben-Israelnek igaza is lenne, az sem igazolná az állami intézkedések kritikáját, amelyek azért születtek, hogy ellaposítsák a görbét, és csökkentsék az új esetek számát.

A szakember szerint, Ben-Israel állításával ellentétben, nagyon is logikusnak tűnik a járvány második hulláma, ahogy az korábban már megtörtént más vírusok esetében, mert nagyon messze vagyunk az immunitástól.

Nem vagyok próféta, boldog leszek, ha nem lesz második hullám, de nem helyes figyelmen kívül hagyni ezt az eshetőséget

– mondta Davidovitch.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3