Elfelejtettek szólni az orvosoknak, hogy a korábbi lejáratú Pfizer oltóanyagok még érvényben vannak. Úgy kellett utánajárniuk.

Facebook-ról jött rá az egyik orvos

Először a vakcina gyártója, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősítette, hogy már szeptember 21-én döntöttek arról: 6 hónap helyett 9 hónapig érvényesek a fagyasztott állapotú oltások – számolt be róla a Szeretlek Magyarország.

A rendelők hűtőjében eddig egy hónapig lehetett oltóanyagokat tárolni, ezt hosszabbították meg, így a kötelező hétvégi oltások miatt kiküldött anyagok még régebbiek voltak. Sok háziorvos olyan Pfizert kapott, amin múlt év decembere szerepel lejárati időként. Átcímkézve nincs, és ezúttal nem is adtak sem szóbeli, sem írásbeli tájékoztatást.

Kapcsolódó cikk

Egy háziorvos a Facebook-on látta, hogy valaki panaszkodott, mert lejárt vakcinát kapott. Ő is utánanézett, és kiderült, hogy a három típusból egy nála is decemberi lejáratú. Megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot.

Azt mondták, hogy meghosszabbították a lejárati időt. Persze nekünk nem szóltak

– mesélte az orvos.

Nem Karikó Katalin és nem is a Pfizer dolga az átcímkézés, de akkor kié?

Az orvos megkereste Karikó Katalint is, aki megerősítette, hogy ősszel módosították a lejárati határidőt. A Pfizer azonban már akkori levelében is közölte, nem az ő dolguk az átcímkézés, vagy a vakcinákat felhasználó orvosok tájékoztatása.

Azt írták, a vakcinák kiosztásával és felhasználásával kapcsolatos döntések a kormányok és az egészségügyi hatóságok hatáskörébe tartoznak.
„Miután a védőoltásokat a kijelölt létesítmény vagy felhasználási pont megkapta és átvette, a létesítmény felelős a tárolásért és az alkalmazásért” – közölte a Pfizer.
A háziorvos a hétvégén fog oltani, a Pfizeren kívül Janssent és Sinopharmot is igényelt. Neki eddig egyébként 43 jelentkezője van, és 50 embernek kért oltóanyagot.

Évtizedek óta dolgozom itt a faluban. Szívesebben jönnek a rendelőbe, mint buszoznak a városba, hogy eljussanak az oltóközpontba. Egyébként szívesen csináltam volna rendelések után, de a mód, ahogy velünk kommunikálnak, kinyitja a bicskát az ember zsebében. Két fiam és egy unokám is Nyugaton él, tőlük látom, hogy Magyarországon nagyon rosszul szervezik a járvány kezelését

– kommentálta a doktornő a kötelező hétvégi oltásról szóló rendeletet.
“A jelentkezők 15 percenként jönnek majd, úgy van idő a regisztrációs lap és hozzájárulási nyilatkozat kitöltésére. Ha elfogyna az 50 oltás és még kellene, biztos szerzek még” – tette hozzá.

Mindeközben, mint beszámoltunk róla, a kormány december 29-én kiadott utasításai alapján, minden beteget vissza kell hívnia a háziorvosoknak, mert nem tudni milyen problémával telefonálnak – ez pedig életekbe is kerülhet. Azonban a legtöbb rendelőben csak olyan vezetékes telefon áll rendelkezésre, amely nem írja ki a hívószámot. Az elvárásoknak megfelelő készülék nem tartozik az alapfelszereltséghez a rendelőkben. Heves kommentárok érik most a döntéshozókat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.