A németországi Múzeumszövetség szerint kormányzati támogatásra fognak szorulni az intézmények, ha ismét be kell zárniuk.

A német múzeumok nem kaptak egységes iránymutatást a kancellártól

Franciaországban, ahol jelenleg Európában a leginkább aggasztó a koronavírus-járvány második hulláma, a kormány elrendelte a múzeumok bezárását, írja a The Art Newspaper.

Francia Nemet Muzeumok Koronavirus 2 Hullam
A Louvre És A Bode Múzeum / Fotó: Austin Kehmeier, Danil Sorokin

A Louvre december 1-ig biztosan zárva marad, pedig nyár óta nagyon visszaesett a látogatóforgalom. Németország is szigorításokat vezet be november 2-tól a hónap végéig. A német múzeumok egyelőre még várják a rájuk vonatkozó pontosítást tartományi szinten, mert a kormányrendeletben csak a színházak, mozik, edzőtermek és bordélyházak bezárását említik. Baden-Württemberg például már kiadta a tartományra vonatkozó előírásokat, náluk a múzeumoknak is be kell zárniuk. A stuttgarti Staatsgalerie november 2-tól zárva tart. Ugyanakkor a kereskedelmi tevékenységet végző galériák a vevők létszámának korlátozása mellett nyitva maradhatnak. 

Kapcsolódó cikk

A Német Múzeumszövetség közleményében felhívta a figyelmet, hogy a múzeumok újbóli bezárása súlyos károkat okozhat, amelyeket kompenzálnia kell majd az államnak. Az intézmények már korábban felkészültek a járványügyi óvintézkedések betartatására, hogy a látogatók biztonságos körülmények között tartózkodhassanak a zárt terekben is.

A múzeumi szektor mindenhol megszenvedte az első hullámot

A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron és a német kancellár, Angela Merkel október 28-án jelentették be a szigorításokat. Merkel arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy azonnali intézkedések nélkül heteken belül összeomlana a német egészségügy, és együttműködésüket kérte november hónap folyamán. 

Kapcsolódó cikk

A Nemzetközi Múzeumtanács májusi felmérése szerint az első hullámban elrendelt kijárási tilalom súlyosan érintette a múzeumokat. Tízből egy múzeumot a végleges bezárás fenyegetett, és körülbelül az intézmények harmada kényszerült létszámleépítésre. Az auswitzi múzeum adománygyűjtő kampányba kezdett a járvány első hulláma után,  a jeruzsálemi Iszlám Múzeum gyűjteményének jelentős részét akarta volna kiárusítani fennmaradása érdekében. John Oliver is felismerte, hogy sok múzeum küszködik a talpon maradásért, ezért sajátos kezdeményezést indított el

Belgiumban, ahol Európában a legmagasabb a halálozási arány, Brüsszel környékén november 19-ig bezárják a múzeumokat. Olaszországban és Spanyolországban szintén kijárási tilalmat vezettek be, de a múzeumok mindkét országban nyitva maradhatnak. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet