Ha használt maszkot viselünk, az még kevésbé jelenthet hatékony védelmet a koronavírus ellen, mintha semmmilyet se viselnénk derül ki egy friss kutatásból.

Az apró részecskék 65%-át képesek kiszűrni

A kék színű, háromrétegű sebészi arcmaszkok a szakemberek többsége szerint elég hatékony segítséget jelentenek abban, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket a koronavírus-fertőzéstől. Van azonban egy fontos kikötés: ezeket egy használat után le kell cserélni.

Koronavirus Maszkok Csereje Okai
Képünk Illusztráció / Fotó: Al Bello / Getty Images

A miértre egy, a Physics of Fluids című szaklapban megjelent friss tanulmány ad választ. 

A kutatást jegyző tudósok szerint az új sebészi maszkok a fertőzésért felelős apró részecskék 65 százalékát képesek kiszűrni a levegőből.

De ha ezeket használat után viseljük újra, akkor ez az arány már csak 25 százalék.

A használt maszkok egyre kevésbé védenek

A tudósok számítógép segítségével modelleztek egy sebészi maszkot viselő személyt, majd megnézték az aeroszolok viselkedését a levegőben – hogy ezek a kis részecskék hol tapadnak a bőrre és a maszkra, illetve hogy bejutnak-e az orrba vagy a tüdőbe. Azt is látták, hogy a maszkviseléstől megváltozik a levegő áramlása az arc körül. A levegő a maszk egész felületén, lassan áramlik be levegővételkor.

Kapcsolódó cikk

Ezt követően megnézték, milyen hatékonyan szűrik a levegőt a háromrétegű sebészi maszkok.

Kapcsolódó cikk

Így jutottak a fent már említett eredményre, mely szerint az új maszkok a megbetegedésekért felelős részecskék közel háromnegyedét kiszűrhetik, míg a használt maszkok hatékonysága jelentősen csökken – ezek már csak a részecskék negyedét tudják távol tartani. A tudósok szerint ez azért lehet, mert a maszkok redői a többszöri használat után elveszítik a formájukat, ezáltal csökken a hatékonyságuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet