A milánói Poliklinika kórház kutatói vérminták elemzése révén jöttek rá arra, hogy az újkoronavírus már az első olasz megbetegedés előtt jelen volt az országban, azaz már február 21 előtt.

Az első megbetegedés

A szakemberek olyan véradók véletlenszerűen kiválasztott mintáit elemezték, akik nem mutattak semmilyen tünetet az első olasz megbetegedés felbukkanása előtt, írta meg a Blikk az MTI-re hivatkozva.

A kutatók a kórház 800 donorának február 8. és április 24. közötti, szúrópróbaszerűen kiválasztott mintáit vizsgálták. Az intézményben évente több mint 40 ezer véradó fordul meg.

Hamarabb lehetett Olaszországban a koronavírus, mint hitték

A donorok 4,6 százalékánál találtak a koronavírus elleni antitesteket a járvány kezdetének idejéből. A kutatók szerint 20 tünetmentes vírushordozó közül egynél alakult ki immunitás, ami „világosan mutatja, hogy a tömeges immunitás még nagyon távoli”.

Ez az arány azóta hét százalékra emelkedett április elejére, amikor Olaszországban a tetőfokán volt a járvány.
Kapcsolódó cikk
A kutatók szerint valamennyi, koronavírus-fertőzésen átesett donor esetében kimutatták a változásokat a sejtszámban és a lipid profilokban, ami a tünetmentes vírushordozók azonosításának nyitja lehet. A kutatást a Milánói Egyetem Poliklinika kórháza, a Sacco Kórház és az Európai Onklógiai Intézet kutatói közösen folytatták, de az eredményeik egyelőre csak előzetes formában jelentek meg azt megelőzően, hogy egy tudományos folyóiratnak szakmai bírálatra benyújtották.
Milánói kutatók már korábban feltételezték, hogy az olaszországi járvány jóval azelőtt kezdődhetett annál, mint amikor az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták a lombardiai Lodi megye Codogno városában.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet