A spanyol lakosság több mint negyede megkapta már az oltás összes előírt adagját – ismertette Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a legfrissebb eredményeket hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Spanyolország az 50%-os átoltottság felé tart

Fernando Simón járványügyi vezető elmondta: eddig 12,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcináknak a gyártó által előírt összes adagját. A két dózisú oltóanyagok esetében az első adaggal a lakosság 45,3 százalékát, 21,4 millió embert oltottak be. Korcsoportokat tekintve az 50 év felettiek 91,7 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, 56,7 százalékuk oltása vált már teljessé – tájékoztatott a szakember.

Spanyolországba az elmúlt öt és fél hónapban 36 millió oltóanyagot szállítottak az európai engedéllyel rendelkező gyártók. Az elmúlt két hét során heti hárommillió vakcinát adtak be az oltásra behívottaknak. Simón beszámolt arról, hogy továbbra is nagyon lassan, de mérséklődik a járvány terjedése, egyre csökkennek a kórházi esetszámok és a halálozás is. Az elmúlt 24 órában 746 új fertőzöttet diagnosztizáltak, múlt péntek óta mintegy nyolcezer esetet regisztráltak.

A koronavírusos halálesetek száma jelentősen lecsökkent Spanyolországban

A fertőzés által okozott megbetegedés miatt 3414 embert kezelnek kórházban, közülük 917-en vannak intenzív osztályon. Előbbi a kapacitások 2,7 százalékát, utóbbi 9,7 százalékát jelenti.

Az elmúlt egy hétben 51-en hunytak el, több tartományban napok, hetek óta nem regisztráltak halálesetet. Például Extremadurában két hete, Asztúriában kilenc napja nem követelt emberéletet a koronavírus. A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint 3,7 millió embernél azonosították a fertőzést, a halálos áldozatok száma meghaladja a 80 ezret.

Németországban és az Egyesült Királyságban a spanyoloknál sokkal jobban állnak az átoltottságot tekintve. Jó hír azok számára, akik Olaszországban terveznek nyaralni, hogy a lakosság nagyobb része már megkapta az első dózist,  ugyanakkor a magyar beutazók az uniós vakcinadokumentum bevezetéséig csak negatív PCR teszttel és regisztrációval léphetnek be az országba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet