Szombat hajnalban megérkezett az első 9750 adag koronavírus-vakcina Magyarország területére, ami 4875 egészségügyi dolgozó oltására lesz elegendő.

Régóta várt a koronavírus-oltásra az osztályvezető főorvos

A Pfizer-BioNTech szimbolikus mennyiségű oltóanyagát azonnal a Dél-pesti Centrumkórházba szállították, ahol meg is kezdték az egészségügyi dolgozók beoltását.

Koronavirus Vakcina Oltas Magyarorszagon Kertesz Adrienne
Kertész Adrienne Osztályvezető Főorvos Megkapja Az Első Magyarországi Koronavírus-Védőoltást Szlávik Jánosról 2020. December 26-Án / Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti

Az MTI fotói alapján elsőkét Kertész Adrienne osztályvezető főorvos kapta meg Magyarországon a koronavírus elleni védőoltást, őt személyesen Szlávik János infektológus főorvos oltotta be szombaton. A Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa, Kertész azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Az oltás előtt információs lapot kellett kitölteni

Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás.

A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.

Ma további négy intézetben kezdik meg az eü-dolgozók beoltását

Szlávik János ismertette, hogy ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz. A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

A Dél-pesti Centrumkórház mellett további négy helyen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában kezdik meg az egészségügyi dolgozók beoltását.

Szombaton később a magyar kormány azt közölte Facebook-oldalán, hogy a következő vakcinaszállítmány várhatóan december 31-én érkezik majd meg, és hamarosan 35 ezer ember oltása történik meg az előre meghatározott prioritási sorrendben.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az oltás szombati megkezdésekor arról beszélt, hogy az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény, ennek köszönhetően pedig kollégái, az egészségügyi dolgozók körében is nő a bizalom az oltás iránt.

A legalább mínusz 70 fokos hőmérsékleten tárolt vakcina szállításában a katasztrófavédelem is részt vesz, nekik is köszönhető, hogy a budapesti és a vidéki szállítmányok szombat délelőtt már elindultak a Dél-Pesti Centrumkórházból.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet