Hiába rendelkeznek magas hatékonysági mutatókkal a forgalomban lévő koronavírus-vakcinák, nem nyújtanak 100 százalékos védelmet a Covid19 kórokozójával szemben. Azonban minimális annak az esélye, hogy valaki oltás után is megfertőződjön.

Ritka az oltás utáni megfertőződés

Nagyon ritka, hogy az oltott személyek is megbetegedjenek, és még ha így is történik, akkor enyhe vagy tünetmentes kórlefolyásra számíthatnak az érintettek, írja az ABC.

Amíg a Pfizer és a Moderna oltásai közel 100 százalékos effektivitást mutatnak, addig még a leggyengébb CoronaVac- és Sinovac-vakcinák is 84 százalékos hatékonysággal bírnak, ami elegendő ahhoz, hogy elkerüljék velük az oltakozás közbeni megfertőződést.
Koronavirus Vakcina Oltás Után Fertozes
/ Fotó: Ap

A jövőben sem lesz ez másként, hiába terjedtek el világszerte a koronavírustörzsek, ritkaságnak fog számítani az oltás utáni lebetegedés, köszönhetően a szervezet immunizálódásának.

Egyetlen koronavírus elleni vakcinával beoltott személy sem hunyt el

Dél-Kaliforniában egészségügyi dolgozók körében elvégzett kísérletek során rájöttek, hogy 36 600 beoltott orvos és ápoló kevesebb mint 1 százaléka kapta csupán el a vírust a vakcinát követő meghatározott intervallumon belül.
Kapcsolódó cikk

Az érintettek közül senki sem került kórházba és egyetlen beoltott személy sem hunyt el. Emellett megállapították, hogy az átlagosnál sokkal gyengébb tünetekkel vészelték át a betegséget.

Egy ennél is nagyobb, 1,2 millió emberen elvégzett washingtoni kutatás mindössze 102 oltás mellett bekövetkezett újrafertőződést talált, ez az oltottak alig 0,01 százalékát tette ki – legtöbben enyhe panaszokkal estek át a fertőzésen, nyolcan kerültek kórházba és ketten hunytak el.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet