A kínai Sinopharm-vakcinával oltott idősek kevésbé védettek a koronavírus ellen – derül ki egy frissen publikált, magyar kutatók által elvégzett kutatási eredményből.

50 év felettieknél jelentősen romlik

BMC Infectious Diseases című tudományos szaklapban megjelent eredmény mutatja, hogy míg az 50 éves kor alattiak 90 százalékánál volt jelen mérhető mennyiségben az antitest, addig a 60 év felettiek 25, a 80 év felettiek esetében pedig 50 százalékuknál nem termelődött semlegesítő antitest – hozta le a Telex után a HVG.

Ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a Sinopharmmal oltott idősek jóval kevésbé védettek a koronavírus ellen, mint fiatalabb társaik

– foglalta össze Ferenci Tamás egyetemi docens.

A tanulmányt Ferenci, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont orvos-biokémikusa jegyzi. A kutatás már 450 főnél vizsgálta a koronavírus tüskefehérjéjének egy részéhez kötődő antitestek szintjét csupán pár hónap alatt. A mérést legalább 14 nappal a második adag Sinopharm-vakcina beadása után végezték el.

2021-ben még mást mondtak

Mint arról beszámoltunk, 2021-ben is aggódtak már a Sinopharmmal kapcsolatban, amikor a magyar kormány nagy mennyiségben rendelt belőle és a fenti eredmény azért is fontos, mert Kásler Miklós akkor még máshogy nyilatkozott.

A Sinopharm-vakcinával történt átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina

– mondta akkor.

A tanulmány rámutat arra, hogy a semlegesítő antitest szintjéből lehet következtetni a védettség mértékéről. Ez azért fontos, mert a szakemberek között is folyik vita arról, hogy az antitestek szintjét mennyire lehet átfordítani a védettség mértékére.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet