Ott, ahol a korrupció az állam működésének szerves része, a pénzügyi nehézségek mellett még a lakosság lelki egészsége is megromlik a mérgező közegben. Egy tanulmány Vietnam példáján vizsgálta a jelenséget.

Alapvető állami szolgáltatások pult alól

A korrupció lassítja a gazdasági növekedést, ellehetetleníti a fejlesztéseket és társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket szül. A világgazdaság 2,6 trillió dolláros teljesítményéből gyakran politikusok és nagyvállalatok húznak hasznot, írja a The Conversation. A Panama-akták 2015-ben a világ vezető politikusai és a gazdaság törvénytelen összefonódására mutatott rá. 

A fejlődő országokban a korrupció azt jelenti, hogy kenőpénzt kell fizetni a helyi kormánytisztviselőnek, ha az ember hozzá szeretne jutni olyan szolgáltatásokhoz, mint az elektromos áram, egészségügyi ellátás vagy a jogosítvány. A nyilvánvaló pénzügyi károk mellett azonban rejtett pszichológiai hatása is van a „mutyizásnak”. A Science Directben megjelent friss tanulmány Vietnam példáján keresztül igazolja, hogyan károsítja a „simliskedés” a fejlődő országokban élők mentális egészségét.

Korrupcio Vietnam Mentalis Egeszseg
Megvesztegetés, Kenőpénz Fizetése Az Állami Rendszer Része Vietnamban / Fotó: Getty Images

A kenőpénz mértékétől és gyakoriságától is függ, hogy az adott család tagjai mennyire szoronganak az emiatt keletkező anyagi nehézségeik miatt. Főleg a legszegényebbeket érinti a jelenség, akik aránytalan mértékben ki vannak szolgáltatva a rendszernek.

A szegénység és a lelki egészség minősége között lehet összefüggés

A korrupció a legfontosabb állami szolgáltatások – az egészségügyi ellátás és az oktatás – egyenlőtlen, torz elosztásához vezet. Mindezek pedig alapvető fontossággal bírnak a fizikai és mentális egészség megőrzése érdekében, mégis gyakran csak azok számára elérhetőek, akik külön fizetnek értük. Ha az emberek olyan szolgáltatásokhoz is csak megvesztegetés árán jutnak hozzá, amelyekre egyébként törvényileg jogosultak lennének, az a tehetetlenség és jogfosztottság érzését növeli.

Kapcsolódó cikk

Becslések szerint a világ lakosságának 10%-a szenved valamilyen mentális zavarban, és éppen a szegények a legveszélyeztetettebbek. Az alacsony jövedelműek körében magasabb a depresszió és a szorongás kockázata.

Vietnam a világ 180 országból a 104. a közigazgatás működésének átláthatósága szempontjából. A kutatás megerősíti, hogy a „mutyizás” a gazdaság szerves velejárója az ázsiai országban.

A kutatók először vidéki területeken felmérték a lakosság mentális egészségének állapotát a nemzetközileg elismert értékelési módszer, a Center for the Epidemiological Studies of Depression (CES-D) kérdőíve alapján. A felmérés a vidéki emberek depressziós tüneteinek (szomorúság, kilátástalanság, koncentrációhiány, álmatlanság) mértékét vizsgálta. Az eredményeket összevetették a korrupciós jelenségek meglétével.

A nők különösen veszélyeztetettek

Az első kutatás azt vizsgálta, hogy napi szinten az emberek mennyire vannak kitéve a korrupciónak, ha el kell valamit intézniük (például kenőpénzt kell fizetni a hivatalban egy építési engedély kiállításáért, ha a közigazgatásban szeretnének elhelyezkedni, vagy orvosi ellátásra van szükségük). A második kutatásban azt kérdezték a háztartásoktól, hogy milyen mértékben befolyásolta a korrupció a megélhetésüket.

A kutatók megállapították, hogy a mindennapos korrupció jelentősen negatív hatással van a mentális egészségre, főleg a nőkére. Mivel alapvetően a nők gondoskodnak a családról, ők konfrontálódnak a korrupció jelenlétével például az egészségügyben. Azokon a területeken, ahol erőteljesebben megjelenik a korrupció az állami szektorban, a nők mentális egészsége rosszabb, mint a férfiaké.

Corruption Perceptions Index 2020 | Transparency International

(Subtitles in English, Spanish and French available)The index, which ranks 180 countries and territories by their perceived levels of public sector corruptio...

A kutatás megállapította, hogy a korrupció csökkenti az önkormányzatokba és intézményekbe vetett bizalmat, és a jövedelmek csökkenéséhez vezet, ami szintén rontja a lelki egészség állapotát.

Amikor 2016-ban Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára elindította korrupcióellenes kampányát, 2016 január és 2018 augusztusa között 56 kormánytisztviselőt ítéltek el korrupció vádjával. Az intézkedés végül csökkentette az állami korrupció jelenlétét, és a kutatás szerint a lakosság mentális egészégi állapota is mérhető szinten javult ezzel párhuzamosan.

Covid-19 és korrupció

A világjárvány miatt alapvető – főleg egészségügyi – termékek és szolgáltatások híján van Vietnam, miközben az igények, a kereslet egyre növekszik. Így ismét virágzik a „mutyizás”. A válság pedig tovább mélyítette a társadalmi egyenlőtlenségeket, csökkentette a társadalmi mobilitást és a hátrányos helyzetűek boldogulásának lehetőségét.

A kutatók szerint éppen ezért a járvány teremtette válsághelyzetből való kilábalás részeként foglalkozni kell a korrupció elleni küzdelemmel is minél átláthatóbb kormányzati struktúrák kialakításával. A világ legszegényebb része számára minden nap szükséghelyzet, amikor gondoskodniuk kell a napi bevetőről és a biztonságukról. Az állandó fizikai és mentális stresszhelyzeten pedig csak ront a mindent átható korrupció.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet