A kutatók hatalmas adatmennyiséget, az osztrák lakosság 15%-ának mobiltelefon-adatforgalmát vizsgálták a koronavírus első hulláma során.

Árulkodó mobil adatforgalom

A kutatók Ausztria lakosságának 15%-ának viselkedését tanulmányozták, és azt állapíthatták meg, hogy az emberek hosszabb ideig telefonáltak a kijárási korlátozások alatt. A férfiak nem fogadták olyan könnyen a korlátozásokat, mint a nők, és a fiatal korosztályokhoz hasonlóan igyekeztek mihamarabb visszatérni a régi normákhoz.

A tudósok 2020 február és június között anonim módon vizsgálták 1,2 millió osztrák állampolgár mobil adatforgalmát, amelyet a legnagyobb osztrák internetszolgáltató bocsátott rendelkezésükre. A kutatás során ezekből következtettek az első lezárás alatti magatartásformákra, írja a Metro.

Tobias Reisch, a Bécsi Tudásközpont (CSH) kutatója az egész társadalomra kiterjedő emberkísérletként fogta fel a vizsgálat lehetőségét az első hullám során.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy az emberek milyen mértékben tartják be a kormány által meghozott járványügyi intézkedéseket. Amikor nemek közötti megoszlásban vizsgáltuk az adatokat, azt tapasztaltuk, hogy a férfiak és a nők nagyon különbözőképpen reagáltak. Az emberek hosszabb telefonbeszélgetéseket folytattak a kijárási tilalom elrendelése után, és érdekes módon kevesebb embert hívtak fel, de velük hosszabb ideig beszéltek” – mondta Reisch.

A kutatás eredményeit egyéb tudományágak szakértői és a döntéshozók is felhasználhatják

„Azt természetesen nem ismerhetjük, hogy miért kezdeményezték ezeket a hívásokat és miről beszélgettek. Ám társadalomtudományi kutatások kismintás interjúi és kérdőívei azt mutatták, hogy a nők aktív módon küzdenek meg a stresszel, például úgy, hogy másokkal beszélgetnek. A mi kutatásunk is megerősíti ezt” – mondta el Georg Heiler, a CSH kutatója, aki az adatok feldolgozásáért felelt.

A Scientific Reports Journalban megjelent kutatás azt is megállapította, hogy a férfiak és nők közötti fennálló társadalmi különbségek tovább nőttek a lezárások alatt, például a nők jóval kevesebb időt töltöttek otthonukon kívül, mint a férfiak. Egy bécsi bevásárlóközpont és egy szabadidőpark adataiból ugyanis azt állapították meg, hogy mindkét helyre több férfi járt a korlátozások idején.

Stefan Thurner, a CSH elnöke és a tanulmány egyik társszerzője szerint a rendelkezésükre álló telekommunikációs adatokból gyorsan, költséghatékonyan és anonim módon tudták a társadalom reakcióját vizsgálni.

„Ezeket a kutatási eredményeket a pszichológiában és a társadalomtudományokban is felhasználhatják, valamint a döntéshozókhoz is eljuttatjuk, hogy immár konkrét információk birtokában tudjanak a következő válsághelyzetre felkészülni. Az eredményeink birtokában az egészségügyben is még célirányosabban lehet tervezni, illetve azon is el lehet gondolkodni, hogyan teremtsük meg a nemek közötti egyenlőséget a társadalomban” – értékelte a kutatás szerepét Reisch.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet