A kutyák összehangolják a viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel.

További kutatásokra lesz szükség

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre.

Gyerek Kutya
/ Fotó: Bark

Monique Udell, a tanulmány vezető szerzője a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálnak nyilatkozott:

Reagálnak a kicsikre és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének.

Udell szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal, ami azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak. Az Animal Cognition című folyóiratban is publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel.

Szinkronban házikedencünkkel

A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak. A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának – mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre –, közelségének – mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban –, és orientációjának – mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek – összehangoltságát vizsgálták.

Kapcsolódó cikk

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet