Toplista Ez az 50 trend forradalmasította a zeneipart a 2010-es...

Ez az 50 trend forradalmasította a zeneipart a 2010-es években

Promóció

2010 és 2019 között egy korábban elképzelhetetlen forradalom zajlott le a könnyűzenében. A Rolling Stone összeszedte azt az ötven sorsfordító pillanatot, amelyek után sosem lesz már ugyanolyan a zene. Cikkünkben felidézzük – a vonatkozó remek vagy éppen halálosan idegesítő számok segítségével –, hogy milyen fontosabb események alakították a műfajt ebben az évtizedben. 

Az elmúlt tíz év

Promóció
- Advertisement -

Ez volt a legjobb időszak, és ez volt a legzavarosabb időszak. Az elmúlt évtizedben a könnyűzene olyan átalakuláson ment át, mint még soha korábban.

A 2010-es évek zeneiparának néhány kiemelt szereplője / Illusztráció: Bertrand Guay/AFP via Getty Images, RMV/Shutterstock, imageSPACE/Shutterstock, Prince Williams/Wireimage, Scott Legato/Getty Images

A startupok ledöntötték a régi hierarchiákat, új ötletek és mítoszromboló figurák kerültek előtérbe a régi ikonok helyett. Az előadók ma már teljesen másképp rendelkeznek zenéjük felett, a technológiai cégek határozzák meg a stratégiát, és újra vonzó befektetéssé vált a zeneipar. A zenészek, a rajongók és a menedzserek közötti kapcsolat is örökre megváltozott, ami az elkövetkező néhány évben a zenére is bizonyára hatással lesz.

Az alábbiakban időrendi sorrendben mutatjuk be azt az ötven emlékezetes jelenséget, amely a 2010-es évek zenejére forradalmi hatást gyakoroltak.

2010-2011: a Spotify-korszak megkezdődött

Az évtized legelején a 4,4 milliárd dollárt kitevő jegyértékesítési piac két legnagyobb szereplője összeolvadt. A Ticketmaster és a Live Nation fúziója vitatott jogi körülmények között, ám az amerikai Igazságügyi Minisztérium áldásával jött létre. Az egyik nagyhatalmú CEO, Irving Azoff szerint persze ez az üzlet hatalmas nyereség a rajongók számára is.

Szeretnél életed végéig ingyen jegyeket Beyonce és Jay-Z koncertjeire? Akkor itt az ideje, hogy vegán legyél!

A globális felmelegedés már eddig is épp elég problémát okozott. A két popsztár pedig úgy gondolta, eljött az idő, hogy ők is tegyenek valamit a folyamatok mérsékléséért. beyonce koncert, jay-z koncert, ingyen jegy beyonce, ingyen jegy jay-z, vegán, greenprint project

Az a húzás viszont, amivel a rajongók is biztosan nyertek, az volt, hogy több évnyi digitális bojkott után a Beatles zenéi is felkerültek az Apple platformjára. Belátták, hogy a digitális hozzáférést 2010-ben már nem lehet megkerülni.

The Beatles – Hello, Goodbye

The Beatles 1 Video Collection is Out Now. Get your copy here: http://thebeatles1.lnk.to/DeluxeBluRay When The Beatles began recording what would become their third single to be released in 1967, its working title was ‘Hello, Hello’. The single sat at No.1 in both the UK and America for the first three weeks of 1968.

Egészen 2011 márciusáig kellett várnunk az évtized legelső YouTube-sikerére, amely egy hónapon át tarolt az interneten. „Hurrá, péntek van, már mindenki a hétvégét várja” – dalolta egy egész világ a 13 éves Rebecca Black Friday című bugyuta dalocskáját. A siker „Black sajátos hangszínének és lényének köszönhető, aki minden előre megfontolt szándéktól mentesen leleplezi, mekkora közhelyeket durrogtatnak a dalszövegek” – fejtette meg a jelenséget a Rolling Stone kritikusa.

Rebecca Black – Friday

This is the one and only official version of Rebecca Black’s “Friday” music video. http://instagram.com/msrebeccablack http://twitter.com/msrebeccablack http://facebook.com/iamrebeccablack http://itsrebeccablack.tumblr.com http://rebeccablackonline.com Add me on Snapchat! ‘itsfridaybitch’ INQUIRIES – [email protected] — Rebecca Renee Black (born June 21, 1997) is an American YouTuber, songwriter and singer from Orange County, CA, who gained extensive media attention with her 2011 single “Friday”.

A U2 a 360° turnéjával megadta az alaphangot és új szintre emelte a koncertezést. Egy hatalmas, led égőkkel beépített futurisztikus fémszerkezet adta a különleges effekteket a kétórás bulijuk alatt. A fantasztikus látványnak is része volt abban, hogy a több mint hatvan állomásos turnén nézőcsúcsot döntsenek. Mindezt akkor, amikor a zenéhez kapcsolódó értékesítési bevételek folyamatosan csökkennek az illegális letöltések és az egyre dráguló jegyárak miatt.

U2 360º Tour at The Rose Bowl

09/25/2009 Rose Bowl Stadium – Pasadena, CA So hmm, yeah… I had to take away 4 songs in order to keep this one alive.. You can find those songs in the official channel of U2 Anyway here it is, 360 Tour from The Rose Bowl Almost Full.

Az évtized egyik legfontosabb zeneipari eseménye 2011 júliusában történt, amikor a Spotify megkezdte térhódítását Amerikában. A streaming szolgáltató 2019 végére világszerte 248 millió felhasználóval az egyik legnépszerűbb zenei platform lett.

2012-2013: a vírusdalok támadása

Hét éve, 2012 tavaszán a Call Me Maybe folyt a csapból is. A kanadai Carly Rae Jepsen fülbemászó, karaoke-zásra is ideális számát Justin Biebertől Katy Perry-n át James Francóig mindenki elénekelte, és Jepsenből egy csapásra generációs szupersztár lett.

Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe

Get E*MO*TION on iTunes now: http://smarturl.it/E-MO-TION Sign up for Carly Rae Jepsen news here: http://smarturl.it/CRJ.News Music video by Carly Rae Jepsen performing Call Me Maybe. (C) 2011 604 Records Inc. #VEVOCertified on June 8, 2012. http://www.youtube.com/vevocertified

Tupac Shakur feltámadt: 2012 áprilisában hologramja Snoop Dogg-gal és Dr. Drével együtt énekelt a Coachella színpadán. A látványosság százezer dollárba került. Négyszázezer dollárt költöttek magára a fejlesztésre, amely segítségével bárkit színpadra lehet majd idézni ezentúl. Egyelőre a morbid ötlet egyszeri alkalom maradt, és a 2020-as években dőlhet el, lesz-e rá tömeges igény.

2PAC HOLOGRAM LIVE Coachella | RARE | | High Quality | | HD |

✪ CONTACT : [email protected] ✪ CREDIT : thereplay1995 ✪ PayPal : paypal.me/2PacMusic ✪ NON PROFIT VIDEO ✪ I DON’T MAKE MONEY ✪ #2PacShakurHologram #LIVECoachella

2012 telén viszont a tömeges igény fogalma és a virális videó új értelmet nyert. Van, ami népszerű, van, ami virális, és van a Gangnam Style. Psy szuperslágerének köszönhetően százmilliók csodálkoztak rá a koreai popzene létezésére. Mindez oda vezetett, hogy az évtized végére a K-pop előadók számára sosem látott kitörési lehetőség nyílt a nyugati piacok felé.

PSY – GANGNAM STYLE(강남스타일) M/V

PSY – ‘I LUV IT’ M/V @ https://youtu.be/Xvjnoagk6GU PSY – ‘New Face’ M/V @https://youtu.be/OwJPPaEyqhI PSY – 8TH ALBUM ‘4X2=8’ on iTunes @ https://smarturl.it/PSY_8thAlbum PSY – GANGNAM STYLE(강남스타일) on iTunes @ http://smarturl.it/PsyGangnam #PSY #싸이 #GANGNAMSTYLE #강남스타일 More about [email protected] http://www.youtube.com/officialpsy http://www.facebook.com/officialpsy http://twitter.com/psy_oppa https://www.instagram.com/42psy42 http://iTunes.com/PSY http://sptfy.com/PSY http://weibo.com/psyoppa

A világ még ki sem heverte a Gangnam Style-t, amikor újabb rángatózós tánc hódította meg az internetet, a Harlem Shake. DJ Bauuer még májusban vette fel a zenét, és egy pár elektro-dance YouTube-videónak köszönhetően 2013. februárban kezdett el őrült módon terjedni. Olyan közismert műsorvezetők is bekapcsolódtak a táncőrületbe, mint Stephen Colbert vagy Jimmy Fallon.

Harlem Shake (Late Night with Jimmy Fallon version)

Subscribe NOW to The Tonight Show Starring Jimmy Fallon: http://bit.ly/1nwT1aN Watch The Tonight Show Starring Jimmy Fallon Weeknights 11:35/10:35c Get more Jimmy Fallon: Follow Jimmy: http://Twitter.com/JimmyFallon Like Jimmy: https://Facebook.com/JimmyFallon Get more The Tonight Show Starring Jimmy Fallon: Follow The Tonight Show: http://Twitter.com/FallonTonight Like The Tonight Show: https://Facebook.com/FallonTonight The Tonight Show Tumblr: http://fallontonight.tumblr.com/ Get more NBC: NBC YouTube: http://bit.ly/1dM1qBH Like NBC: http://Facebook.com/NBC Follow NBC: http://Twitter.com/NBC NBC Tumblr: http://nbctv.tumblr.com/ The Tonight Show Starring Jimmy Fallon features hilarious highlights from the show including: comedy sketches, music parodies, celebrity interviews, ridiculous games, and, of course, Jimmy’s Thank You Notes and hashtags!

2013-ra a filmzenék értékesítése a szakértők szavaival élve egy letűnt kor emlékét idézte. Aztán jött a Jégvarázs, és felülírt minden várakozást. Több mint 1 millió lemez kelt el, és többszázmillió letöltést generált alig egy hónap alatt. A Let It Go című betétdal pedig Oscar-díjat nyert.

Disney’s Frozen “Let It Go” Sequence Performed by Idina Menzel

Frozen is now available to own on Blu-ray & Digital HD. In this clip from Disney’s “Frozen,” Elsa, whose secret powers have just been revealed, flees Arendelle and unleashes her magic, creating a breathtaking ice palace. Performed by the voice of Elsa, Idina Menzel, “Let It Go” is an original song by Kristen Anderson-Lopez and Tony Award®-winner Robert Lopez.

Mindenféle előzetes bejelentés és promóció nélkül 2013 decemberében Beyoncé egyszer csak előállt 14 új dallal és 17 kisfilmmel, amit ő vizuális albumnak nevezett.

Beyoncé – Drunk in Love (Explicit) ft. JAY Z

BEYONCÉ Platinum Edition. Available on iTunes: http://beyonce.lk/itunesplatinum Available on Amazon: http://beyonce.lk/platinumam Box Set includes : 2 New Tracks . 4 New Remixes . 10 Live performances . 2015 Mini Calendar . 2 Photo Books . 17 Music Videos Music video by Beyoncé feat. Jay Z performing Drunk in Love.

Az úttörő kezdeményezést további meglepetés-albumok követték, mint például Solange A Seat at the Table-je és Rihanna Anti-ja 2016-ban vagy Kendrick Lamar DAMN-ja 2017-ben. Beyoncéval az élen az előadók ugyanis rájöttek, hogy a streaming korában a váratlan megjelenés is ugyanolyan nagyot szól, mintha hónapokon át promóznának.

2014: az online kommunikáció mindenek felett

Manapság már sokkal többet számít az előadók médiában megjelenő kommunikációja, mint a díjkiosztók valós eredményei. Erre a jelenségre csodálkozhattunk rá 2014 januárjában, amikor szinte meg is feledkeztünk Macklemore négy Grammy-díjáról a Kendrick Lamarnak küldött sms-e fényében. Macklemore sajnálkozva azt írta a szintén díjra jelölt rappernek, hogy szerinte egyszerűen megfosztották Lamart a legjobb rap-album díjától.

MACKLEMORE – IT’S CHRISTMAS TIME (FEAT. DAN CAPLEN)

https://macklemore.ffm.to/itschristmastime Performed by Macklemore and Dan Caplen Produced by Joshua “Budo” Karp and Tyler Dopps Written by: B. Haggerty; D. Caplen; J. Karp; T. Dopps, P. Bowman; N.

A kanadai tinédzser, Shawn Mendes félmilliárdos megtekintést mondhatott magáénak a Vine applikáción a hatmásodperces Justin Bieber– és Ed Sheeran-feldolgozásaival. Ezen a felületen fedezte fel őt egy menedzser 2013-ban, és 2014 nyarára már világsztár lett belőle.

Shawn Mendes – There’s Nothing Holdin’ Me Back

Shawn Mendes’ new single “There’s Nothing Holdin’ Me Back” is out now. Get it off Illuminate: iTunes: https://lnk.to/IlluminateDeluxeDL/itunes Apple Music: https://lnk.to/IlluminateDeluxeDL/applemusic Amazon: https://lnk.to/IlluminateDeluxeDL/amazonmp3 Google Play: https://lnk.to/IlluminateDeluxeDL/google-play Spotify: https://lnk.to/IlluminateDeluxeDL/spotify Linkfire: https://lnk.to/IlluminateDeluxe Illuminate World Tour Dates 2017 Tickets on-sale now! http://www.shawnmendesofficial.com/to…

Szeptemberben a U2 Songs of Innocence című lemezét egyszerre fél milliárd ember kapta meg ingyenes letöltésre az iTunes-on. A nem is olcsó PR-fogás hirtelen megnövelte az Apple forgalmát és váratlan technikai malőröket vont maga után. Mások pedig őrjöngve követelték, hogy törölje le a cég a telefonjukról a spammelt tartalmat.

U2 – The Miracle ( Of Joey Ramone)

Songs of Innocence (2014)

Kesha beperelte a producerét, Dr. Luke-ot olyan súlyos szexuális, fizikai, szóbeli és érzelmi visszaélések miatt, amelyek miatt állítása szerint majdnem életét vesztette. Dr. Luke tagadta a vádakat. A per még évekig folytatódhat, és az eset az elkövetkezendőkben is rányomja bélyegét a gender- és a zeneipar alá- és fölérendeltségi viszonyairól szóló vitákra.

Kesha – Resentment (Video) feat. Sturgill Simpson, Brian Wilson & Wrabel

“Resentment” feat. Sturgill Simpson, Brian Wilson & Wrabel – Out Now! http://smarturl.it/Resentment Pre-Order the new album ‘High Road’ – Available January 31st: http://smarturl.it/kHighRoad Follow Kesha to hear the new album first: http://www.keshaofficial.com http://www.facebook.com/kesha http://www.twitter.com.com/KeshaRose http://www.instagram.com/iiswhoiis #Kesha #Resentment #HighRoad http://vevo.ly/s9x9oY

Szintén a zeneipari dinamikák kerültek a fókuszba, amikor novemberben Taylor Swift egyszer csak törölte a zenéit a Spotify-ról. Swift így fejezte ki tiltakozását a streaming-felület ingyenes szolgáltatása miatt, és lépésével a következőket üzente a világnak:

A zenélés művészet, és a művészet fontos és ritka kincs. A fontos, ritka kincsek értékesek. Az értékes dolgokért pedig fizetni kellene.

Három évvel később ugyan visszatért a platformra, de a távolléte arra ösztönözte a szolgáltatót, hogy vegye észre, a streaming-korszakban a nagy sztárok melyen mértékben diktálhatnak.

Taylor Swift – Shake It Off

Music video by Taylor Swift performing Shake It Off. (C) 2014 Big Machine Records, LLC. New single ME! (feat. Brendon Urie of Panic! At The Disco) available now.

2015 első fele: innováció vs. koppintás

Az, hogy egy családról, pénzről és rapzenéről szóló tévésorozat lehet az év nagy dobása, még Amerikában sem mindennapos, és a szakértők szerint sokat elmond a zene és a szórakoztatóipar szimbiózisáról. A FOX csatorna által készített Empire című sorozat segítségével beláthatunk egy New York-i, a szórakoztatóiparban és a hip-hop zenében érdekelt cég színfalai mögé. Az Empire sikerét mi sem bizonyítja, hogy immár a hatodik évadnál jár, és több rangos díjat is elnyert.

Lucious Comes Up With A Father-Son Challenge | Season 6 Ep. 5 | EMPIRE

Lucious proposes a challenge to Andre to see which artist will get Tiana’s release date.

Egy Los Angeles-i bíróság határozata szerint Robin Thicke lenyúlta Marvin Gaye 1977-es slágerét, a Got to Give It Upot. A Pharrell Williams-szel és T. I.-jal közösen írt száma, a nagysikerű Blurred Lines miatt végül több millió dollárt kellett Gaye jogutódjának fizetnie.

Got To Give lt Up – Marvin Gaye

1977

A Blurred Lines-ügy után újabb szerzői jogi perek elindultak más világsztár szerzők ellen is.

Robin Thicke – Blurred Lines ft. T.I., Pharrell (Official Music Video)

Watch the UNRATED version only on VEVO: http://vevo.ly/W0OCcA Download the album in US now! http://smarturl.it/BlurredAlbum Click here for a special customized canvas of Blurred Lines: http://smarturl.it/CapThicke Watch him perform live on Interscope Introducing : http://smarturl.it/RTIntroducing Music video by Robin Thicke performing Blurred Lines.

Mariah Carey elvállalta az első vendég szerepét az angol humorista-műsorvezető The Late Late Show with James Corden című műsor „mellékletében”, a Carpool Karaoke-ban. Milyen jól is tette! A pár perces, vicces adás hatalmas siker lett. Annyira, hogy 2016-ban az Apple Music fel is ajánlott Cordennek egy exkluzív licenszszerződést, amely ígéretes jövőt jósol a nem hagyományos médiumokon keresztül történő zenei szolgáltatásoknak.

Szintén az Apple-höz kötődő hír: fellebbentették a fátylat a régóta dédelgetett új projektjükről, az Apple Music-ról, ami egy regisztráción alapuló streamingszolgáltatás. A szakértők szerint gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit a Spotify. A legcsalódottabb Daniel Ek, a Spotify alapítója volt, aki egy csípős tweettel vette tudomásul, hogy a rivális gyakorlatilag semmi újdonsággal nem rukkolt elő.

2015 második fele: a könnyűzene 9/11-e

A Spotify viszont annál innovatívabb. E Heti Kaland (Discover Weekly) hetente frissülő playlistje részben algoritmus alapján, részben pedig a felhasználó korábban hallgatott kedvencei alapján válogat a rádiókban futó slágerekből, és állítja össze a személyre szabott válogatást.

Annyira népszerűvé vált, hogy az iparág standardjévé nőtte ki magát, a playlistek pedig a streaming szinonimájává váltak.

A Nemzetközi Lemezkiadók Szövetsége, amely 75 ország közel 1500 kiadóját egyesíti, egységesen péntekre tette az új zenék és lemezek kiadását. Az volt a céljuk, hogy csökkentsék a globális kalóz-tevékenységeket, a művészek a közösségi média kampányukra koncentrálhassanak, hogy fokozzák a rajongók várakozását az új megjelenések előtt.

Manchester, Ariana Grande koncertje uátn / Fotó: Oli Scarff / AFP / Getty Images)

Közel száz ember vesztette életét a párizsi Bataclan szórakozóhelyen az Eagles of Death Metal együttes koncertjén egy terrortámadás következtében. Két évvel később egy bomba huszonkét embert ölt meg Ariana Grande manchesteri koncertjén. A támadások miatt a koncerthelyszíneken ezentúl rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be: megjelentek a bombakereső kutyák és a drónelhárító rendszerek, hogy az erőszakcselekményeket is kiszűrjék.

Hamilton: An American Musical | FULL SOUNDTRACK W/ LYRICS

Disclaimer – All rights belong to Lin Manuel Miranda and the original cast of Hamilton: An American Musical. Please *splash* a like if you enjoyed or found this helpful. I’ve been in love with Hamilton for a year now, and not one day have I gone without it.

A Jégvarázs filmzenéjének és a Let It Go sikere mégsem egy egyszeri kiugrás volt. A Hamilton Lin-Manuel Miranda meglepően népszerű Broadway-darabjának filmzenéje a Billboard 200-as slágerlistán a 12. helyen nyitott. Filmzene még sosem kezdett ilyen előkelő helyen. Újra megerősítést nyert, hogy a filmzene működhet erős, egységes popzenei élményként a 21. században is.

2016 első fele: nagy visszatérések és távozások

A 2010-es évek közepén a már régen feloszlott együttesek között kitört ismét a turnézási láz. Ezt a jelenséget talán a Guns N’ Roses Las Vegas-i show-ja illusztrálja legjobban. Axl Rose gyakorlatilag törött lábbal nyomta végig az egész koncertet, miután elesett a színpadon.

Axl Rose Takes A Hard Fall During Guns N’ Roses Show

The Guns N’ Roses frontman even cleaned up the mess himself. If you’re new, Subscribe! → http://bit.ly/1OgssY1 Subscribe to our second channel, Country Cast → https://bit.ly/2TD6Uir The intro song is from my band, One More Slice: https://www.youtube.com/watch?v=5kIl4VXVB4c Want to stand out in the comments? Get special badges next to your name and exclusive emojis.

Rose mankóval sántikálta végig a következő turnéállomásokat, mintha csak szó szerint Dave Grohl trónjára kívánt volna törni, aki 2015-ben szintén törött lábbal gitározott a Foo Fighters turnéján. Ahogy az élőzenélés lett a leginkább jövedelmező bevételi forrás a zenészek számára, a rockegyüttesek egymás után álltak újra össze. A számításuk bejött, hiszen a régi hűséges rajongóikból mostanra fizetőképes középkorúak lettek, akik szívesen áldoznak a nosztalgia oltárán.

Foo Fighters – Dave Grohl Explains the Throne, Big Me, St. Louis, 8/19/2015

Dave Grohl discusses his broken leg, recovery, how the throne came to be, thanks the crew and turns down the lights for Big Me. Hollywood Casino Amphitheatre, 8/19/2015

Órákkal új albumának, a The Life of Pablo megjelenése után Kanye West azt nyilatkozta, hogy tulajdonképpen még nem is fejezte be a lemezt, az egyik számon, a Wolves-on még alakít valamelyest. Egy hónappal később egy szinte vadiúj, 12 számból álló lemezzel jelentkezett. Ezzel azt demonstrálta, hogy egy lemezt befejezni már idejétmúlt elképzelés a streaming korában.

Ha azt hitted, nem lehet hülyébb Kanye West, tévedtél

Ismét bebizonyította Kanye West, hogy elég laza. Persze ha laza alatt azt értjük az esetében, hogy ritka egyszerű elme. Volt már itt olyan, amikor azt találta mondani, hogy a rabszolgaság választás döntése. Talán neki más sorsot szánt az élet, mint a sok száz évvel ezelőtt élt gyökereinek, de attól még nem gondoljuk, hogy választás kérdése lenne.

Prince váratlan halála áprilisban megrázta a rajongókat az egész világon. Mivel végrendeletet nem hagyott maga után, több százmillió dollárra rúgó vagyonának kezelése nem volt biztosított. A Sony hagyatékkal foglalkozó részlege végül 2018-ban megegyezett Prince vagyonkezelőjével a 35 korábban kiadott lemez kizárólagos terjesztési jogáról, ám a kiadatlan felvételei egyelőre még elzárva maradnak.

Dokumentumfilm készülhet Prince-ről

Hozzá hasonlóan sem a Netflix, sem Prince hagyatékának gondozója nem nyilatkozott arról, jóváhagyta-e a projektet. A Variety mindenesetre a produkciós céghez közeli forrásokra hivatkozva úgy tudja, a filmhez a hagyatékkezelő “teljes együttműködését” adta. Prince 2016-ban halt meg, és egy halom kiadatlan zenét, videofelvételt és egyéb tiszavirágéletű dolgot hagyott maga után.

A Recording Academy bejelentette, hogy ezentúl kizárólag streaming platformokon terjesztett lemezeket is lehet Grammy-díjra jelölni. Így kapott esélyt a következő évben például Chance the Rapper Coloring Book című lemeze, amely aztán úgy vonult be a történelembe, mint az első Grammy-díjas lemez, amely fizikai hanghordozón nem jelent meg.

Chance the Rapper – Same Drugs (Official Video)

Same Drugs from the Grammy Nominated Coloring Book, featuring vocals from Chance The Rapper, Eryn Allen Kane, Yebba, John Legend, Francis Starlite and Macie Stewart. Directed by Jake Schreier www.ChanceRaps.com

2016 második fele: a Swift-West-féle cicaharc folytatódik

Először csak kisebb nézeteltérésnek tűnt, aztán nyílt sisakos háborúskodássá fajult a Taylor Swift és Kanye West között zajló vita. Kim Kardashian, West felesége megosztott egy videót a Snapchaten a popsztár és a rapper közötti telefonbeszélgetésről. Ebben Swift a nyilvános megjegyzéseivel ellentétben úgy tűnik, hogy beleegyezik abba, hogy West róla rappeljen a Famous című számában. Swift tagadta, hogy ez a teljes igazság és Instagramon válaszolt az immár híressé vált „Nagyon szeretnék kimaradni ebből a narratívából!” szöveggel. Az egész sztori a közösségi médiában zajlott le, a rajongók szeme láttára, valós időben.

A History Of Taylor Swift & Kanye West’s Love/Hate Relationship

The biggest beef of 2016 might be Kanye West vs. Taylor Swift. The spat between the megastars centers around “Famous,” the TLOP track on which Yeezy jokingly insists that he made Taylor a household name following his infamous stage crashing at the 2009 MTV Video Music Awards.

Frank Ocean Endless című albumát kizárólagos szerződéssel az Apple Music-on adta ki és ezzel eleget tett szerződésbeli kötelezettségeinek a Universallal szemben. Egy nappal később viszont ismét új lemezzel rukkolt elő, a Blonde-dal, amelyet a kritikusok a legjobb „igazi” albumként magasztaltak. Ennek a lemeznek a bevételéből sokkal nagyobb rész maradt a szerzőnél, mivel a Universal megkerülésével jelent meg. Ezért a cég vezérigazgatója, Lucian Grainge azonnal megtiltotta a kizárólagos streaming szerződéseket, és ezzel egy olyan stratégiát szüntetett meg, amelyet addig a kiadók előszeretettel alkalmaztak.

Paul McCartney **Complete, Uncut Desert Trip Performance** 720p on 10-15-16

Recorded at Paul McCartney’s performance at Desert Trip, Weekend 2, on Saturday, October 15, 2016. This is the complete, uncut performance.

A Desert Trip fesztivál, az „öregek Coachellája” bebizonyította a károgóknak, hogy nem volt igazuk, mert egy brutális fesztivált szerveztek a Rolling Stones, Neil Young, Paul McCartney, Roger Waters, Bob Dylan és a The Who részvételével. A jegyek a fellépők névsorának megfelelően soha nem látott árszínvonalat értek el. Végül rekord nagyságú, 160 millió dollár volt a teljes bevétel, amely mellett igencsak eltörpül a Coachella a maga szerény 94 milliócskájával.

2017 első fele: a streaming diadala

Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

“Despacito” disponible ya en todas las plataformas digitales: https://UMLE.lnk.to/DOoUzFp “Imposible” disponible ya en todas las plataformas digitales: https://UMLE.lnk.to/IMPOSIBLEFp “Calypso” disponible ya en todas las plataformas digitales: https://UMLE.lnk.to/CLYPSFp Echame La Culpa disponible ya en todas las plataformas digitales: https://UMLE.lnk.to/ELCFp Best of Luis Fonsi / Lo mejor Luis Fonsi: https://goo.gl/KLWPSa Subscribe here: https://goo.gl/nkhcGc Sigue a Luis Fonsi: Official Site: http://www.luisfonsi.com/ Facebook: https://www.facebook.com/luisfonsi/ Twitter: https://twitter.com/LuisFonsi Instagram: https://www.instagram.com/luisfonsi #LuisFonsi #Despacito #Imposible #Calypso #EchamelaCulpa #NadaEsImposible #NothingisImpossible #LF Music video by Luis Fonsi performing Despacito.

Luis Fonsi és Daddy Yankee fülledt Despacitója a gravitációt is legyőzve robogott a zenei sztratoszféra felé már akkor, mielőtt még Justin Bieber rásegített volna a remix-szel. A dal számtalan rekordja között tartják nyilván, hogy az első ötmilliárd megtekintést elérő YouTube-videó volt, és világszerte a legtöbbször letöltött szám. De a legnagyobb teljesítménye az, hogy áttörte a popzene nyelvi gátját az USÁ-ban, mert a zenét nem kell teljesen érteni ahhoz, hogy szeressük.

Drake – More Life: Full Playlist – YouTube

Full Playlist of Drake’s 2017 playlist: More Life.

Drake kiadta a More Life című nem lemezt, nem válogatást, hanem playlistet, amelynek nem kevesebb célt szánt, mint hogy ez lesz életünk háttérzenéje.

Future – Last Name (Audio) ft. Lil Durk

“Last Name” available at https://smarturl.it/Future.LastName Future online: https://www.twitter.com/1future https://www.instagram.com/future https://www.soundcloud.com/futureisnow https://www.facebook.com/FutureOfficial http://www.freebandz.com/ (C) 2019 Epic Records, a division of Sony Music Entertainment. With Freebandz http://vevo.ly/i09eoW

Egy éllovas debütáló kislemeznél már csak egy másik lehet jobb. Rögtön egymás után. Ahogy tette ezt Future HNDRXX című felvétele, mikor letaszította az előző számát, a Future-t a Billboard 200 slágerlista éléről. Az olcsó és gyors terjesztés és hozzáférés korában ilyen furcsaságok történhetnek. A rajongók ugyanis falják a népszerű előadók új zenéit, amint megjelennek.

A streaming ellenzőinek el kellett ismerniük, hogy valamilyen szinten vesztettek, amikor az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége közzétette az eladásokból származó adatokat.

A kimutatás szerint ugyanis 2016-ban először, az amerikai piacon minden más értékesítési formánál több bevétel folyt be a letöltésekből.

Az új erőviszonyok különösen a kis cégek számára jelentenek fejtörést, de erőforrásaikat és költségvetésüket az új trendhez kezdték alakítani.

2017 második fele: semmi sem az, aminek Instán látszik

FYRE: The Greatest Party That Never Happened | Official Trailer [HD] | Netflix

An exclusive behind the scenes look at the infamous unraveling of the Fyre music festival. Launching globally on Netflix on January 18, 2019. Created by Billy McFarland and rapper Ja Rule, Fyre Festival was promoted as a luxury music festival on a private island in the Bahamas featuring bikini-clad supermodels, A-List musical performances and posh amenities.

Vajon Billy McFarland, a Fyre fesztivál egyik szervezője őrült vagy zseni? Létezik olyan univerzum, amelyben a Bahamákra szervezett, hatalmas közösségi média kampánnyal luxusfesztiválként beharangozott, ám rémálomba torkolló Fyre fesztivál simán lezajlott volna? Mi okoz nagyobb kárörömöt: a pénzes wannabe fesztiválozók látványa a sajtos szendviccsel vagy a katasztrofális fesztiválról készített, egymással versengő dokumentumfilmek? Néhány kérdésre sosem lesz válasz.

Lil Pump – “Gucci Gang” (Official Music Video)

Download/Stream Harverd Dropout Album: https://ad.gt/harverddropout Esskeetit Store ► https://esskeetit.com Follow Lil Pump: Twitter: https://twitter.com/lilpump Instagram: https://www.instagram.com/lilpump Facebook: https://www.facebook.com/lilpumpofficial Soundcloud: https://soundcloud.com/lilpump Booking/Business Inquiries: [email protected]

Lil Pump kétperces dalában, a Gucci Gangben 51 alkalommal említi meg a topdizájnert. Az addig csupán a SoundCloudon tevékenykedő rapper menő, 8 millió dollárért leszerződtetett előadóművésszé avanzsál néhány hónap leforgása alatt. Ez a tény nemcsak a „csináld magad” SoundCloud platform sikerét bizonyítja, hanem azt is mutatja, hogy a zeneipar mennyire ki van éhezve új raptehetségekre.

Lady Gaga: ENIGMA (FULL SHOW) DVD || #GagaVegas

ENIGMA – Opening 02:54 I ACT 04:41 – Just Dance 08:23 – Poker Face 11:23 – Love Game ENIGMA 14:52 INTERLUDE 16:19 II ACT 18:46 – Dance In The Dark 21:28 – Speech/ENIGMA 23:25 – Beautiful, Dirty, Rich 25:48 – The Fame 28:00 – Speech 28:35 – Telephone 30:51 –

Százmillió dollár értékű szerződéssel bérelte ki Lady Gaga a Las Vegas-i MGM Park Theatert, és ezzel azon művészek sorát gyarapítja, akik a bűn városában szállodákban vagy éjszakai szórakozóhelyeken béreltek hosszú távra koncerthelyszíneket. Drake nem sokkal ezután a XS Nightclubbal szerződött le több évre, DJ Marshmello pedig a KAOS Nightclubba költözött – igaz, utóbbinak a borsos tarifái is hozzájárultak ahhoz, hogy a hely lehúzza a rolót 2019 vége felé, előrevetítve, hogy a klub-lufi előbb-utóbb kipukkad.

2018: rapperek aranykora

Kendrick Lamar az első nem klasszikus- vagy jazz-zenész, aki zenei Pulitzer-díjat nyert DAMN című albumáért. A Pulitzer-bizottság a valós, hétköznapi nyelvezetet és a dinamikus ritmusokat méltatta elsősorban.

Csak arra koncentráltunk, hogy hangzik majd a dallam- és a szövegvilága, és végül pont úgy sikerült, ahogy a fejemben hallottam.

‒ nyilatkozta Lamar.

BLOOD.

Provided to YouTube by Universal Music Group BLOOD. · Kendrick Lamar DAMN. COLLECTORS EDITION. ℗ 2017 Aftermath/Interscope (Top Dawg Entertainment) Released on: 2017-12-08 Producer: Bekon Producer: Anthony ‘Top Dawg’ Tiffith Composer Lyricist: D. Tanenbaum Composer Lyricist: Kendrick Lamar Auto-generated by YouTube.

A 2018-as fesztiválra örökké úgy fogunk emlékezni, mint Beyoncé Coachellája. A kaliforniai sivatagban száztagú színpadi csapattal vonult fel, több műfaj képviselőjét látta vendégül, megjelentek a családtagok is, és egy merőben más víziót vonultatott fel, mint az egyébként hagyományosan rockzenei fesztivál. J Balvin, a meglepetésvendég történelmet írt a spanyol nyelvű Mi Gente című dal előadásával, amely szó szerint és átvitt értelemben is előkészítette a színpadot a jövő évi fellépéséhez.

Beyoncé ft. J Balvin – Mi Gente Remix Coachella 2018 | Second Week

🔹 Spotify: https://spoti.fi/2N4WqlG 🔹 TIDAL: https://bit.ly/2w2wLmU 🔹 Deezer: https://bit.ly/2N52nid | #Beychella, #JBalvin, #Beyoncé

Spotify igyekezett jó példával elöljárni, amikor intézményesítette a gyűlöletkeltő tartalmakra és magatartásokra vonatkozó iránymutatását.

A streaming-szolgáltató kizárta az ilyen zenéket és előadókat a playlistekből. De a néhány héttel később felülbírálta döntését, mert nem akart erkölcsrendészeti szerepben tetszelegni.

Levonták a tanulságot, de a művészek nem megfelelő viselkedésével kapcsolatos vita továbbra is napirenden maradt.

Felrobbant az internet, amikor Pusha T kiadta a The Story of Adidont, egy kirohanásokkal teli, sértő számot, amelyben többek között azzal vádolta Drake-et, hogy van egy eltitkolt fia. Drake egy hónappal később, Scorpion című új albumán ezt tulajdonképpen beismerte, bár a producerek cáfolták, hogy ezzel válaszoltak volna Pusha dalára. A lemezeken keresztül intézett balhé arra jó volt, hogy mindketten szép összegeket söpörjenek be belőle.

Drake – Emotionless (Official Video)

Drake – Emotionless (Official Video) Drake Emotionless,Emotionless Drake,Drake Drake – Emotionless Drake – Emotionless Drake – Emotionless Drake – Emotionless Emotionless Drake Emotionless Drake Emotionless Drake Emotionless Drake Drake Scorpion Album Tracklist: A Side: 1. Drake – “Survival” 2. Drake – “Nonstop” 3. Drake – “Elevate” 4. Drake – “Emotionless” 5.

Az I Like It után a Bodak Yellow is első helyen végzett a slágerlistán, és ezzel Cardi B lett az első női rapper, aki két első hellyel is dicsekedhetett. Az önmagát „sztriptízklubos Mariah Carey”-ként meghatározó művésznő Lady Gaga után azt a tettet is véghez vitte, hogy bemutatkozó albumáról került ki a két slágerlistát vezető szám.

Cardi B – Bodak Yellow [OFFICIAL MUSIC VIDEO]

Cardi B – “Bodak Yellow” from the debut album Invasion of Privacy Stream/Download: https://CardiB.lnk.to/IOPAY Exclusive Bardi Gang merchandise available here: http://smarturl.it/BardiGangMerchYT Follow Cardi B http://cardibofficial.com http://Instagram.com/f/iamcardib http://Twitter.com/IAmCardiB https://Facebook.com/TheCardiBFanClub http://Soundcloud.com/IAmCardiB

A Scorpion című dupla (értsd: rendkívül hosszú) lemezzel a letöltések élére került Drake albuma. Az új rekord: 1 milliárd letöltés egyetlen hét alatt. Ezen kívül Drake az első előadó, aki életműve elérte az 50 milliárd letöltést a kiadója szerint.

6ix9ine, Nicki Minaj, Murda Beatz – “FEFE” (Official Music Video)

6ix9ine, Nicki Minaj and Murda Beatz – FEFE (Official Music Video) Stream: https://6ix9ine.lnk.to/FEFE Directed by TrifeDrew & William Asher of Figure Eight Creative Group Also Directed by 6ix9ine Instagram: @Trifedrew & @William_Asher STREAM FEFE: https://6ix9ine.lnk.to/fefe Nicki Minaj appears courtesy of Young Money / Cash Money Records. Murda Beatz appears courtesy of Interscope Records.

A brooklyni rapper, Tekashi 6ix9ine letartóztatásához állítólag bandákat is érint, így a SoundCloudon híressé vált rapper most Bobby Shmurda és Meek Mill jogsértéséhez csatlakozik. Bár a rap továbbra is a legnépszerűbb műfaj Amerikában, az indulatok egyre csak forrnak a műfaj előadói körül. 2019-ben a Rolling Loud fesztivál öt rappert törölt a fellépők közül, miután a New York-i rendőrség jelezte feléjük a közbiztonsági aggályaikat.

2019: Ázsia élre tör

2018-ban több mint 1 milliárdan töltötték le a TikTok applikációját, tehát nem csak a zeneipar egyik múló szeszélyeként kell értékelni.

A 15 másodperces videók applikációja elég nagyra nőtt ahhoz, hogy az amatőröktől a legnagyobb brandekig mindenki meg akarja fejteni a működését. Míg más platformokon a követők és a megosztások száma alapján számítja az algoritmus a népszerűséget, a TikTok titka az új és gyors felfedezés: 15 másodperc – hírnév.

Senki sem tudja biztosan, hogy honnan való az eredeti Baby Shark-dallam, de a dél-koreai Pinkfong cégnek sikerült karaoke-képessé tenni minden korosztály számára. A dal pillanatok alatt elterjedt az interneten, amikor a washingtoni baseball csapat csatakiáltása lett.

Lil Nas X – Old Town Road (Official Movie) ft. Billy Ray Cyrus

Official video for Lil Nas X’s Billboard #1 hit, “Old Town Road (Remix)” featuring Billy Ray Cyrus. Special guest appearances from Chris Rock, Haha Davis, Rico Nasty, Diplo, Jozzy, Young Kio, and Vince Staples.

Lil Nas X Old Town Road című száma tökéletesen egyesíti a virális videó és a nyári sláger tulajdonságait. Az, hogy levették a Billboard country slágerlistájáról, csak dobott a népszerűségén, és a country zenész Billy Ray Cyrus jól időzített remixe is elgondolkodtatta a világot arról, hogy a műfajok számítanak-e még bármit is.

BTS (방탄소년단) ‘DNA’ Official MV

​BTS (방탄소년단) ‘DNA’ Official MV Credits: Director : YongSeok Choi (Lumpens) Assistant Director : WonJu Lee (Lumpens) Director of Photography : HyunWoo Nam(GDW) Gaffer : HyunSuk Song (Real Lighting) Art Director : JinSil Park (MU:E) Choreography & performance direction: Sungdeuk Son Choreography by: ​Christopher Martin, Keone & Mari BigHit Entertainment.

A dél-koreai BTS nyitotta meg a Good Morning America reggeli műsorban a nyári koncertszezont. Ez minden feltörekvő együttes álma az Egyesült Államokban, amiért ölni tudnának. Továbbá ők az első koreai popcsapat, akik teltházas koncertet adtak az USA-ban, bekerültek olyan országos hírű műsorokba, mint a Saturday Night Live és a The Late Show with Stephen Colbert, valamint a Billboard Music Awards fellépői közé.

Taylor Swift – Christmas Tree Farm

Official music video for “Christmas Tree Farm” performed by Taylor Swift.

Taylor Swiftnek bőven kijutott a konfliktusokból ebben az évtizedben. Hol a Spotify-jal, hol Kanye Westtel akasztotta össze a bajszát. Ezúttal egy gazdag vállalkozón és a régi menedzserén volt a sor. Swift azt állította, hogy a megkérdezése nélkül adták el az eddigi hat lemezének anyagát Scooter Braunnak. Egy hónappal később azzal vádolta az üzletembert és a volt menedzserét, Scott Borchettát is, hogy számára kedvezőtlen feltételekkel kötöttek szerződést. Braun és Borchetta elutasítják a vádakat, ám Swift minden lehetséges eszközt bevet az érvei mellett: a lelkes rajongóktól egészen odáig, hogy majd maga újra felveszi a teljes repertoárját. Ezt az energiát érdemes átmenteni a következő évtizedre!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3