Egy katolikus pap lemondott, miután rájött, hogy rossz szavakat használt a keresztelők során, így csecsemők ezrei maradtak megkereszteletlenül.

Apró, de fontos hiba

A Phoenix Egyházmegye szerint Andres Arango tiszteletes azt mondta, hogy “megkeresztelünk benneteket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” több ezer keresztelés alkalmával a katolikus templomokban szerte az Egyesült Államokban és Brazíliában – írta a Daily Star.

A helyes megfogalmazás a Vatikán szerint „megkeresztellek”. Az összes hibás keresztelést – amelyek száma több ezer – újra meg kell tenni az egyszavas hiba miatt.
“Szomorúan közölünk néhány nehéz információt azokkal a keresztelkedésekkel kapcsolatban, amelyeket Andres Arango tiszteletes, a Phoenix Egyházmegye papja végzett, aki szintén tagja volt az eudist vallási közösségnek” – kezdte az arizonai Phoenix egyházmegye a közleményében.
A nyilatkozat azt tanácsolja a szülőknek, hogy nézzék meg a keresztelési bizonyítványukat, hogy megerősítsék, Arango atya megkeresztelte-e gyermeküket. A nyilatkozat kifejti, hogy a “mi megkeresztelünk benneteket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” nem közvetíti a keresztség szentségét.

Ne vegyenek úrvacsorát

Hozzátették, hogy inkább a lelkészeknek engedniük kellene, hogy Jézus beszéljen rajtuk keresztül, és azt mondja: „Megkeresztellek titeket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében”. A nyilatkozat azt tanácsolja mindenkinek, akit érinthetett a keveredés: „Kérjük, ne vegyen úrvacsorát, amíg érvényesen megkeresztelkedett.”
Arra a kérdésre, hogy az elrontott keresztelések hatással vannak-e az ember házasságára, az egyházmegye honlapja válaszol:
„Lehet! Sajnos nincs egyetlen egyértelmű válasz. Számos változó létezik, amikor az érvényes házasságokról van szó.”
Fr. Arango közleményében őszintén elnézést kért a tettei által okozott kellemetlenségekért. Hozzátette, hogy 2022. február 1-jei hatállyal lemondott a phoenix-i St. Gregory plébánia lelkészi posztjáról.

Korábban arról számoltunk be, hogy Joseph Ratzinger, a nyugalmazott XVI. Benedek pápa megtörte az eddigi következetes hallgatását, amely szerint semmit sem tudott a német katolikus egyház pedofil papjairól, akiket még a müncheni egyházmegye vezetőjeként helyezett át egyik plébániáról a másikra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet