Lengyelországban megszavaztak egy fűtéstámogatási törvényt, melynek értelmében a lakosság egyszeri támogatásban részesül.

A lengyel szejm csütörtök este megszavazta, a háztartásoknak és a közérdekű intézményeknek járó egyszeri fűtéstámogatást, és a távfűtéshez tartozó államilag támogatott átlagárat, írja168.

A jogszabályt előzőleg a szenátus visszaküldte az alsóháznak, amely jóváhagyta a szenátusi módosítások egy részét, így már csak az államfő aláírását várja.

A törvény ezertől háromezer zlotyig (86 ezer-258 ezer forint) terjedő egyszeri fűtéstámogatás igénylését teszi lehetővé a fűtőanyagként biomasszát, folyékony gázt (LPG) vagy fűtőolajat használó háztartások számára.
A távfűtés esetében az államilag támogatott átlagárral garantálják, hogy a háztartások, valamint az egészségügyi, oktatási, egyházi, kulturális és egyéb, úgynevezett “érzékeny” közérdekű intézmények fűtésszámlái nem emelkednek több mint 42 százalékkal. A távfűtésre vonatkozó támogatási rendszer október elejétől április végéig lesz érvényben. A támogatásokra támogatásokra 10 milliárd zlotyig (860 milliárd forint) terjedő összeget különítenek el az állami kasszából.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet