A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat. Hogy többé ilyen ne fordulhasson elő veled, most megtanulhatod a spagetti készítés csínját-binját.
1.
Egy nagy fazekat tölts meg ¾-éig vízzel, így a tésztának lesz elég helye, hogy főzés közben megdagadjon. 10 dkg tésztához 1 liter vizet számolj. Érdemes annyi tésztát főzni, amennyi biztosan el is fogy még frissen, mert felmelegítve a tészta már nem olyan finom.
2.
1 liter vízhez adj 1 teáskanál, azaz kb. 7 gramm sót, hogy kijöjjön a tészta igazi íze. Olajat ne önts a tészta főzővizébe, mert rárakódik a tésztára és meggátolja, hogy a szósz rátapadjon. Használj fedőt, hogy a víz gyorsabban felforrjon. Ha forralót használsz, a sót akkor add a vízhez, mikor már a fazékba öntötted és a tűzhelyre tetted.
3.
Nem elég, ha éppen csak forrdogál a víz, a tésztát mindig lobogó vízbe tedd! A spagettit eszedbe se jusson kisebb darabokra törni, miközben fő, szépen bele fog csusszanni a fazékba.
4.
A tésztát nem kell fedő alatt főznöd. A csomagoláson feltüntetett főzési időt tartsd be, hiszen ez minden tésztánál eltérő lehet a készítéséhez használt tojás mennyiségétől és a liszt típusától függően.
5.
Kapcsolódó cikk
12 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
Miközben fő, többször kavargasd a tésztát hosszúkás fejű fakanállal vagy húsvillával, így nem fog letapadni a fazék aljára, és nem is ragad össze.
6.
Mikor a tészta már lassan elkészül, vegyél ki egy szálat, és kóstold meg. Ha félbehajtva nem törik el, de még harapható, azaz al dente, akkor elkészült.
7.
A tésztát szűrd le, de nem kell hideg vízzel leöblítened, mert így elveszti az ízét és ki is hűl. Olajat sem kell tenned rá.
8.
A leszűrt tésztát azonnal forgasd össze a szósszal, mert hidegen már nem fog rátapadni.
9.
Még finomabb lesz a tészta, ha egy üres edénybe szűröd bele a vizét. Ebbe a főzővízbe aztán újra forgasd bele a tésztát, majd megint szűrd le, végül melegítsd össze a szósszal 2-3 perc alatt. Ezzel megelőzheted, hogy összeragadjon. Ha a szósz túl sűrű, néhány evőkanál főzővízzel hígíthatod.
10.
Az olaszoknál a tésztakészítés egyik alapszabálya, hogy a tészta súlyának megfelelő szószra van szükség.
Kapcsolódó cikk
Esküvői csokor pizzából: Te igent mondanál rá?
Egy olasz gyökerű, amerikai étteremlánc, a Villa Italian Kitchen új elemmel gazdagítja a nagy napra készülő menyasszonyok mondókáját. A “valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék” mellé beilleszthető a “valami zsíros, valami sajtos”.