Bajban vagy, hogy milyen süteményt tálalj karácsonykor? – Mutatunk három egyszerű receptet!
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
Talán azt hiszed, ha olajat adsz a tészta főzővizéhez, elkerülheted, hogy összeragadjon. Pedig ezzel csak ártasz. Ha később szószt is szeretnél tenni a tésztára, az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon, az eredmény pedig hatalmas csalódás lesz.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
Egyesek ezzel próbálják megakadályozni, hogy a víz kifusson, mások pedig azért használják, hogy a tészta ne ragadjon össze. De olajat adni a tészta főzővizéhez rossz ötlet, ha szószt is szeretnél tenni a tésztára, mert az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon.
Mikor a tészta megfőtt, a legtöbben csak leszűrik róla a vizet. De ha megőrzöd a főzővizet, valójában ízletesebbé teheted vele az ételt. Add a szószhoz, hogy egyenletesebb legyen az állaga. Ha leöblíted a tésztát, lemosod róla a keményítőt, a szósz pedig nem fog megtapadni rajta.
Fontos, hogy azonnal megkeverd a tésztát. A legnagyobb eséllyel ugyanis rögtön a főzés megkezdésekor fog összeragadni, mikor a keményítő kiválik belőle.
Kapcsolódó cikk
A helyes táplálkozásra azért érdemes ebben a korban már különösen odafigyelni, mert az egészségtelen ételek sok olyan betegséget előidézhetnek, melyek 50 felett igen gyakoriak.
Ha kivetted a fagyasztóból, de nem adsz neki kellő időt, hogy felolvadjon, a hús egyenetlenül fog megsülni. A belseje nyers marad, kívül pedig megég.
A hús a legtöbb szaftot a belsejében tartalmazza. Jobb, ha vársz egy kicsit, mielőtt felszeleteled, így a szaft a középső részeiből át tud jutni a hús széleihez is.
Hacsak nem rizottót készítesz, ne kevergesd a rizst. Ezzel ugyanis aktiválod a keményítőt, amitől a rizs nyálkás lesz.
Ne vedd le a fedőt, hogy ellenőrizd, megfőtt-e már a rizs. A hő így elszökik az edényből, és az edény tetejéhez közelebb lévő rizsszemek kevésbé fognak megfőni, mint az alul lévők. Mivel a víz-rizs arányát is módosítod, a rizs szárazabb lehet a kívánatosnál.
Kapcsolódó cikk
Ma már vérvizsgálattal is megállapítható a valós korunk, mikor nem az évszámok tükrében látjuk magunkat, hanem fény derül testünk valódi állapotára.
Az extra szűz olívaolajnak alacsony a füstpontja. Ha magas hőmérsékletre hevíted, a benne sülő ételnek kellemetlen szaga lesz és toxikus anyagok válnak ki belőle.
Ha a hal kívül nedves és így teszed a serpenyőbe, inkább párolódni fog, mintsem sülni. Azaz, végül nem képződik rajta roppanós kéreg.
Miután megmostad a zöldségeket, szárítsd is meg őket, különben a víztől hatalmas gőz képződik, amitől a zöldség csak szottyos lesz a végén és az ízét is elveszti.
Kapcsolódó cikk
Egyes élelmiszerek képesek arra, hogy megtisztítsák szervezetünket a nehézfémektől, megelőzzék a vérrögök kialakulását, és megszüntessék a rossz leheletet.
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait.
Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni.
Egy mondás szerint a férfi (adott esetben a nő) szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Hogy a habarásban többé ne találj csomókat, fogadd meg a következő tippeket.
Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni.
A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat.
A paradicsomszószt házilag elkészíteni igazán nem ördöngősség.
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű.
Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének.
Minden író-olvasó találkozóra speciális pizzával készülnek.
A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.
A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat.
Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital – csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban.
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani.
A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt.
A főzés nem mindenkinek megy, egy gyereket pedig rábírni arra, hogy tiltakozás nélkül megegye, amit elé tesznek, talán még nehezebb.
Mi a közös egy tornacipőben, egy tojástartó dobozban és egy dinoszauruszban? Hogy mindegyikből lehet torta.
A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is.
Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska
A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem.
Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket.
Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.
Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.
Következzenek egyedülálló torták, melyektől mosolyra fakadsz, vagy éppen elakad majd a lélegzeted.
Naponta több ezernyi ételfotó kerül fel az internetre, többségében olyan finomságokról, melyek úgy néznek ki, mintha profi séfek készítették volna őket.
A főzés művészet. Ha úgy érzed, te vagy az egyetlen, akinek nem megy, nyugodj meg, sok sorstársad van.
Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában.
A következő torták látványától egyszerre kapsz kedvet az utazáshoz és a falatozáshoz.
Ez lesz az “új normális”.
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.
Ezekkel a trükkökkel nem lesz unalmas a vegán menü.