Talán azt hiszed, ha olajat adsz a tészta főzővizéhez, elkerülheted, hogy összeragadjon. Pedig ezzel csak ártasz. Ha később szószt is szeretnél tenni a tésztára, az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon, az eredmény pedig hatalmas csalódás lesz.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
Olajat teszel a tészta főzővizéhez
Egyesek ezzel próbálják megakadályozni, hogy a víz kifusson, mások pedig azért használják, hogy a tészta ne ragadjon össze. De olajat adni a tészta főzővizéhez rossz ötlet, ha szószt is szeretnél tenni a tésztára, mert az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon.
Leöntöd a tészta főzővizét, és leöblíted a tésztát
Mikor a tészta megfőtt, a legtöbben csak leszűrik róla a vizet. De ha megőrzöd a főzővizet, valójában ízletesebbé teheted vele az ételt. Add a szószhoz, hogy egyenletesebb legyen az állaga. Ha leöblíted a tésztát, lemosod róla a keményítőt, a szósz pedig nem fog megtapadni rajta.
Túl sokat vársz, mielőtt megkevered a tésztát
Fontos, hogy azonnal megkeverd a tésztát. A legnagyobb eséllyel ugyanis rögtön a főzés megkezdésekor fog összeragadni, mikor a keményítő kiválik belőle.
Nem hagyod felolvadni a húst
Kapcsolódó cikk
Ha elmúltál 50, ezt a 8 ételt és italt húzd ki az étrendedből!
A helyes táplálkozásra azért érdemes ebben a korban már különösen odafigyelni, mert az egészségtelen ételek sok olyan betegséget előidézhetnek, melyek 50 felett igen gyakoriak.
Ha kivetted a fagyasztóból, de nem adsz neki kellő időt, hogy felolvadjon, a hús egyenetlenül fog megsülni. A belseje nyers marad, kívül pedig megég.
Nem hagyod pihenni a húst, mielőtt felszeleteled
A hús a legtöbb szaftot a belsejében tartalmazza. Jobb, ha vársz egy kicsit, mielőtt felszeleteled, így a szaft a középső részeiből át tud jutni a hús széleihez is.
Megkevered a rizst
Hacsak nem rizottót készítesz, ne kevergesd a rizst. Ezzel ugyanis aktiválod a keményítőt, amitől a rizs nyálkás lesz.
Felemeled a fedőt, miközben rizst főzöl
Ne vedd le a fedőt, hogy ellenőrizd, megfőtt-e már a rizs. A hő így elszökik az edényből, és az edény tetejéhez közelebb lévő rizsszemek kevésbé fognak megfőni, mint az alul lévők. Mivel a víz-rizs arányát is módosítod, a rizs szárazabb lehet a kívánatosnál.
Extra szűz olívaolajban sütöd az ételt
Kapcsolódó cikk
Még az ételek is tudnak öregíteni – Ezeket kerüld, hogy megőrizd a fiatalságod!
Ma már vérvizsgálattal is megállapítható a valós korunk, mikor nem az évszámok tükrében látjuk magunkat, hanem fény derül testünk valódi állapotára.
Az extra szűz olívaolajnak alacsony a füstpontja. Ha magas hőmérsékletre hevíted, a benne sülő ételnek kellemetlen szaga lesz és toxikus anyagok válnak ki belőle.
Nem ügyelsz rá, hogy a hal száraz legyen
Ha a hal kívül nedves és így teszed a serpenyőbe, inkább párolódni fog, mintsem sülni. Azaz, végül nem képződik rajta roppanós kéreg.
Hirtelen sütöd a nedves zöldségeket
Miután megmostad a zöldségeket, szárítsd is meg őket, különben a víztől hatalmas gőz képződik, amitől a zöldség csak szottyos lesz a végén és az ízét is elveszti.
Kapcsolódó cikk
7 módszer a szervezeted természetes, élelmiszerekkel történő megtisztítására
Egyes élelmiszerek képesek arra, hogy megtisztítsák szervezetünket a nehézfémektől, megelőzzék a vérrögök kialakulását, és megszüntessék a rossz leheletet.