A rántotta egy tökéletes reggeli, ha megfelelően van elkészítve.

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél.

Nem kell bele tej

A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak kiszárítják a rántottát. Esetleg egy kevés tejföl mehet bele, hogy krémesebb legyen.
Tojásból a legjobb, ha tanyasit használsz.

Alaposan verd fel

A tojásokat verheted villával vagy habverővel is. A keverést addig folytasd, míg a sárgája és a fehérje teljesen elegyedik egymással.

Légy gyors

Felverés után a tojásokat ne hagyd állni, rögtön öntsd rá őket a már felhevült zsiradékra. A légbuborékok a tojásból hamar elillannak, a rántotta pedig elveszíti laza állagát.

Várj a fűszerekkel

Ha a tojásokat még a felverés előtt sózod, borsozod, a rántottád vizes lesz. Várd meg, míg a tojások teljesen felhabosodtak és csak utána fűszerezz!

Megfelelő méretű legyen a serpenyő

1 főre 3 db tojást számolhatsz, ennek megfelelően válaszd meg a serpenyőt. Ha túl kevés tojást sütsz túl nagy serpenyőben, a rántotta vékony lesz és hamar kiszárad.

Lejjebb a lángot

Ha a meleg serpenyőbe már belekerült a tojás, vedd a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozatra a lángot, hogy a rántotta szaftos maradjon.

Nem mindegy, hogyan kevered

A rántottát mindig a serpenyő széleitől kezdve befelé kavargasd egy lapos fakanállal, mert a szélein szilárdul meg legelőször a tojás. Ha úgy szereted a rántottát, hogy nagyobb darabokból áll, előbb hagyd kissé megszilárdulni a serpenyőben, és csak utána kezd a keverést.

Melegítsd elő a tányért

A rántotta pillanatok alatt kihűl, márpedig hidegen nem olyan fenséges fogás. Hogy ezt elkerüld, melegítsd elő a tányért, ehhez tedd a mikróba 90 másodpercre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.