A magyarosan elkészített főzelékhez elengedhetetlen, de sok levest és szószt is ezzel a módszerrel készítünk.

A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait. Hogy többé ne égjen oda és mindig csomómentes legyen, olvass tovább!

Az edény fontossága

Vastag aljú fazékban vagy serpenyőben fogj neki a rántás készítésének, mert így kevesebb az esély arra, hogy odakozmál. Gáztűzhelyen érdemes lángelosztót használni, hogy a hő egyenletesen érje az edény alját.

Zsiradék fajtája

Olyan zsiradékot válassz, ami illik az étel ízvilágához. Világos színű mártásokhoz és krémlevesekhez a legjobb vajat használni, míg a főzelékekhez inkább a liba-vagy sertészsírt, illetve az olajat válaszd. Alapszabály, hogy minél több a zsiradék, annál több kell, hogy legyen a liszt is. Ha margarint használsz, 30%-kal többet tégy bele a rántásba, mivel alacsonyabb a zsírtartalma, mint a vajnak. A margarint és a vajat is lassú tűzön forrald ki, hogy a bennük lévő víz elpárologhasson.

Liszt

A durvább szemcséjű rétesliszt kevésbé csomósodik. Éppen csak annyi kell belőle, hogy könnyen elkeverhető legyen. Inkább hígabb, mint túl sűrű rántást készíts! Hogy mennyire szükséges megpirítani a rántást, az szintén az étel jellegétől függ. A fehér mártásokhoz elég csak felhabosítani, főzelékekhez, levesekhez viszont jobb zsemle színűre pirítani. Ennél sötétebb azonban ne legyen, mert onnantól már pillanatok alatt odaég. Mivel a vastag aljú edények jól tartják a hőt, mielőtt a rántás elkészülne, húzd le a tűzről. Láng nélkül is tovább fog még kicsit pirulni.

A csomómentesség titka

A meleg rántáshoz hideg vizet önts, ha pedig már kihűlt, akkor meleg lével öntsd fel, pl. vízzel vagy főzőlével. Egy fakanállal keverd csomómentesre, mielőtt hozzáöntenéd az ételhez. Ha a liszthez képest túl kevés zsiradékot használtál, a liszt összeáll, felöntve pedig csomós lesz tőle a rántás. Ilyenkor használj valamivel több folyadékot és kézi habverővel dolgozd simára.

A sűrítés fortélyai

Az étel sűrítéséhez igyekezz pontosan annyi rántást használni, amennyire szükség van. Ha túl sok a rántás, az étel könnyen lisztízűvé válhat tőle, ha túl kevés, akkor pedig nem fogod elérni a kellően sűrű állagot. A berántott ételt ne vedd le a tűzről 1-2 forrás után! 10-15 perc forrásra van szüksége, hogy készre főjön.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.