Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar törvényhozás által kedden elfogadott pedofilellenes törvényt – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a jogszabállyal kapcsolatos újságírói megkeresésekre válaszolva a testület szerdai sajtótájékoztatójan.

Az európai uniós szervezetek készek alaposan megvizsgálni a magyar pedofiltörvényt

A szóvivő hangsúlyozta: „a bizottság lépéseket csakis saját hatáskörében tud tenni, először meg kell vizsgálnunk, hogy a magyar törvény milyen pontokon ütközik az uniós joggal, mielőtt következtetéseket vonnánk le. Máskülönben tetteink nem volnának hitelesek.”

Christian Wigand aláhúzta továbbá, hogy a bizottságnak világos az álláspontja a diszkriminációval kapcsolatban, az EU célja, hogy Európában mindenki úgy éljen, ahogy akar. A testület továbbá elkötelezett a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) közösségek védelme érdekében. A tagállamoknak a gyermekvédelem érdekében olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely egyensúlyban van az olyan alapvető jogokkal, mint az egyenlőség és a szólásszabadság.

Bár nem tartozik a jogállami mechanizmus hatáskörébe, de akár uniós támogatásvesztést is magával vonhat az LMBTQ-ellenes törvény

Wigand arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a magyar jogszabály aktiválhatja- e a jogállamisági kondicionalitási mechanizmust, kijelentette: a feltételrendszer az EU költségvetését és pénzügyi érdekét védi a jogállami kötelezettségszegésekkel szemben, abban az esetben, amikor ezek az uniós források kezelését is érintik. Az Európai Parlament a múlt héten elfogadta, hogy kész beperelni a Bizottságot, amennyiben késlekedne a Magyarországgal szembeni jogállamisági mechanizmus megindításával.

A magyar törvény és a jogállamisági mechanizmus alkalmazása között jelen esetben nem látok közvetlen kapcsolatot

– tette hozzá. Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos egy keddi nyilatkozatban kijelentette, hogy Brüsszel kész hasonló intézkedéseket foganatosítani a törvénnyel kapcsolatban, mint amelyeket a magukat „LMBT-mentesnek” nyilvánító lengyel régiókkal szemben alkalmaztak. A bizottság tavaly elutasította a testvérváros-program finanszírozását hat olyan lengyel település számára, amelyek betiltották azonosnemű párok jogaiért folyó kampányokat. A magyarországi jogállamisági helyzetről készült Sargentini-jelentés alapján folytatódik a 7. cikk szerinti eljárás a kormánnyal szemben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet