Dr. Hilary Jones szerint a majomhimlő egyelőre nem tűnik súlyosnak, de a számok azt mutatják, nagyon gyorsan terjed, így ébernek kell maradni.

Dr. Hilary Jones kiemelte, a terjedés mértéke miatt fontos odafigyelni a majomhimlő tüneteire, írjaSzeretlek Magyarország. Az Egészségügyi Világszervezet eddig 92 megbetegedést igazolt 12 különböző országban, és 28 másik esettel kapcsolatban feltételezik még a fertőzést. 

Dr. Jones kiemelte, hogy bár a vírus nem tűnik súlyosnak, a halálozási ráta 1% körül mozog, és a gyerekekre fokozottabb veszélyt jelent. 

A betegség öt fő tünete a láz, fejfájás, hátfájás, ízületi és izomfájdalmak és a néhány nap múlva jelentkező kiütés, ami eleinte bárányhimlőnek tűnik, de később begennyesedik és varasodik. A kiütés jellemzően 1-3 nappal követi az influenza-szerű tüneteket, és először az arcon jelentkezik, majd onnan terjed tovább a test más részeire. 

A betegség jellemzően 2-4 hétig tart. Az orvos hangsúlyozta, hogy aki kapcsolatba lépett fertőzöttel, annak a javaslat szerint 21 napos karanténba kell vonulnia. A korábbi himlőoltások 85%-ban hatásosnak bizonyultak a betegség megelőzésében, mivel azonos víruscsaládból származnak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet