Mucsi Zoltán és Rubik Ernő is fellép az októberi Margó Fesztiválon

A 2020-as Ünnepi Könyvhéttel ellentétben, az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt kvázi normális keretek között rendezik meg. Online Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Stefan Ahnhem és Wu Ming-yi, személyesen többek között Háy János, Nyáry Krisztián, Závada Pál és Bereményi Géza is ott lesz.

Majd’ 60 programot szerveznek

Az eseményt járványügyi óvintézkedésekkel, szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg. A fesztivál négy napja alatt mintegy hatvan programmal várják az érdeklődőket – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló rendezvényen mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató, aki a koroanvírus-járvány alatt több ízben megszólalt, legutóbb egy hete, amikor többek között azt mondta a világhírű hálózatkutató, hogy az emelkedő esetszámok miatt komolyan kell venni a maszkviselést. Őt egyébként a Könyves magazin – amely a Margóhoz szorosan kapcsolódik, már csak vezetőség tekintetében is – előszeretettel foglalkozik. Rajta kívül Háy János új könyvét, A cégvezetőt, valamint Bérczes László szeptember 15-én megjelent könyvét, amely Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színész életútját tárja elénk, is bemutatják. A 24.hu főszerkesztője, Pető Péter új könyvét, a halálkát Ott Anna moderálásával ismerheti meg a közönség.

rubik erno rubik kocka a mi kockank konyv
Rubik Ernő / Fotó: MTI

Rubik Ernő A mi kockánk című könyve 10 országban jelent meg, amelyben Rubik arról beszél, amit kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról gondol. A mi kockánkat egyébként szeptember 5-én mutatta be nagykövetek társaságában, és a Margó közönségét is megismertetik tartalmával és egyben Rubik személyével is.

Tisza Kata: Nem a tökéletességre törekvés, hanem a hitelesség a legfontosabb – Interjú

Engem is nagyon meglepett a kiadó összesítése az eladott könyvekről, sőt, maga a háromórás sor a dedikációért. Már ott érezhető volt, hogy ezt a könyvet az emberek szeretik, befogadják a verseket és magukénak érzik őket. Több dolog is lehet a hátterében.

Rajtuk kívül Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Nyáry KrisztiánTisza Kata és Závada Pál is ott lesz a Margón. Sőt, rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk.

Az olvasás segít megérteni a koronavírus-járványt

“A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együtt élni az új helyzettel. A kultúra elsősorban szabadságot jelent számunkra, ezért a járványügyi óvintézkedéseket komolyan véve idén biztonságos Margót szervezünk, hogy mindenki találkozhasson kedvenc íróival” – idézte a közlemény Valuska Lászlót, az esemény igazgatóját.

Mint kiemelte, az olvasók tavasszal háromszázezren tekintették meg az online Margó programjait, az őszi eseményre ezért internetes közvetítéseket is terveznek.

valuska laszlo margo irodalmi fesztival
Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár főszervezője / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, a svéd Jonas Jonasson, aki A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyzi, a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Ming-yi, utóbbi friss regényét, Az ellopott biciklit mutatja be.

Átadják a Margó-díjat is

A szervezők a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken. A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

margo irodalmi fesztival 2020 oktober fellepok
(balról jobbra) Moesko Péter és Mucha Dorka írók, valamint a késõbbi nyertes Fehér Boldizsár író, illetve Valuska László fesztiváligazgató a Margó-díj átadásán, a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron Budapesten a Várkert Bazárban 2019. október 10-én /
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett tízmillió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából. Tavaly Fehér Boldizsár A vak majom, 2018-ban Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2017-ben Mécs Anna Gyerekzár, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, míg első alkalommal, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny kötete érdemelte ki a díjat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból