Mucsi Zoltán és Rubik Ernő is fellép az októberi Margó Fesztiválon

A 2020-as Ünnepi Könyvhéttel ellentétben, az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt kvázi normális keretek között rendezik meg. Online Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Stefan Ahnhem és Wu Ming-yi, személyesen többek között Háy János, Nyáry Krisztián, Závada Pál és Bereményi Géza is ott lesz.

Majd’ 60 programot szerveznek

Az eseményt járványügyi óvintézkedésekkel, szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg. A fesztivál négy napja alatt mintegy hatvan programmal várják az érdeklődőket – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló rendezvényen mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató, aki a koroanvírus-járvány alatt több ízben megszólalt, legutóbb egy hete, amikor többek között azt mondta a világhírű hálózatkutató, hogy az emelkedő esetszámok miatt komolyan kell venni a maszkviselést. Őt egyébként a Könyves magazin – amely a Margóhoz szorosan kapcsolódik, már csak vezetőség tekintetében is – előszeretettel foglalkozik. Rajta kívül Háy János új könyvét, A cégvezetőt, valamint Bérczes László szeptember 15-én megjelent könyvét, amely Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színész életútját tárja elénk, is bemutatják. A 24.hu főszerkesztője, Pető Péter új könyvét, a halálkát Ott Anna moderálásával ismerheti meg a közönség.

Rubik Ernő / Fotó: MTI

Rubik Ernő A mi kockánk című könyve 10 országban jelent meg, amelyben Rubik arról beszél, amit kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról gondol. A mi kockánkat egyébként szeptember 5-én mutatta be nagykövetek társaságában, és a Margó közönségét is megismertetik tartalmával és egyben Rubik személyével is.

Tisza Kata: Nem a tökéletességre törekvés, hanem a hitelesség a legfontosabb – Interjú

Engem is nagyon meglepett a kiadó összesítése az eladott könyvekről, sőt, maga a háromórás sor a dedikációért. Már ott érezhető volt, hogy ezt a könyvet az emberek szeretik, befogadják a verseket és magukénak érzik őket. Több dolog is lehet a hátterében.

Rajtuk kívül Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Nyáry KrisztiánTisza Kata és Závada Pál is ott lesz a Margón. Sőt, rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk.

Az olvasás segít megérteni a koronavírus-járványt

“A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együtt élni az új helyzettel. A kultúra elsősorban szabadságot jelent számunkra, ezért a járványügyi óvintézkedéseket komolyan véve idén biztonságos Margót szervezünk, hogy mindenki találkozhasson kedvenc íróival” – idézte a közlemény Valuska Lászlót, az esemény igazgatóját.

Mint kiemelte, az olvasók tavasszal háromszázezren tekintették meg az online Margó programjait, az őszi eseményre ezért internetes közvetítéseket is terveznek.

Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár főszervezője / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, a svéd Jonas Jonasson, aki A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyzi, a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Ming-yi, utóbbi friss regényét, Az ellopott biciklit mutatja be.

Átadják a Margó-díjat is

A szervezők a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken. A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek.

(balról jobbra) Moesko Péter és Mucha Dorka írók, valamint a késõbbi nyertes Fehér Boldizsár író, illetve Valuska László fesztiváligazgató a Margó-díj átadásán, a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron Budapesten a Várkert Bazárban 2019. október 10-én /
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett tízmillió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából. Tavaly Fehér Boldizsár A vak majom, 2018-ban Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2017-ben Mécs Anna Gyerekzár, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, míg első alkalommal, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny kötete érdemelte ki a díjat.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból