Nézem Színház Egy férfi Marina Abramovićot a "művészetért" verte fejbe egy...

Egy férfi Marina Abramovićot a “művészetért” verte fejbe egy festménnyel

Promóció

Vasárnap egy férfi megtámadta Marina Abramovićot, és azt mondta, a művészetért tette. A támadó egy, a művésznőt ábrázoló festménnyel ütötte fejbe Abramovićot a firenzei galériában. 

Promóció

Marina Abramović kiállítás megnyitója és könyve dedikálása céljából tartózkodott az olasz városban. A New York Times riportja szerint éppen távozott a firenzei Palazzo Strozziból, amikor egy férfi egy “torz” képpel a kezében közelebb lépett a művésznőhöz, amiről az azt hitte, ajándék. De nem az volt. A támadó áthúzta a nő fején a festményt, ami beszakadt. 

Közelebb jött, egyenesen a szemembe nézett, én rá mosolyogtam, azt gondolván, ajándék nekem. Egy másodperc tört része alatt láttam, hogy megváltozik az arckifejezése és veszélyessé válik. Tudják, a veszély mindig nagyon gyorsan jön, mint a halál

– számolt be az incidensről Marina Abramović, aki elájult, de nem sérült meg.

A támadó Vaclav Pisvejc-ként azonosította magát. Az 51 éves cseh nemzetiségű férfi Firenzében él művészként. A polgármester azt állítja, hogy a férfi hasonló támadásokról ismert. Néhány incidenst videóra is vett.

Abramović beszélni akart támadójával, aki azt mondta, “a művészetemért tettem.”

Marina Abramovic: The Cleaner / Fotó: bbc.com

“Számomra nehéz felfogni és kezelni az erőszakot” – nyilatkozta Abramović a La Repubblica olasz lapnak. Majd hozzátette:

A mások ellen irányuló erőszak nem művészet. Én is voltam fiatal művész, aki nem volt híres, de soha nem bántottam senkit sem. Munkám során különböző helyzeteket viszek színpadra, és az életemet teszem kockára. De ez az én döntésem, és én határozom meg a feltételeket.   

A szerb előadóművész egyébként azért volt Firenzében, hogy a The Cleaner című művének retrospektív kiállítását ünnepelje és a Marina Abramović: Interviews 1976-2018 című könyvét dedikálja.

Firenze, l’aggressione a Marina Abramovic: un uomo le spacca un quadro in testa

Qualcuno ha pensato si trattasse di una performance organizzata ma così, purtroppo, non era. Un uomo ha spaccato un quadro in testa a Marina Abramovic nel cortile di palazzo Strozzi a Firenze, dove l’artista – rimasta fortunatamente illesa – ha recentemente inaugurato una mostra a lei dedicata dal titolo “The cleaner”.

Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3