Matt Small londoni képzőművész a mások által jelentéktelennek tartott dolgokban látja meg a lehetőséget

Matt Small képzőművész londoni műterme tökéletes helyszíne volt az Observer Design férfidivat-fotózásához.

Művészet abból, amit mások kidobnak

A képzőművészek nagyon eltérő módon dolgozzák fel a híreket. Van, aki megfesti őket. Banksy például a járvány alatt otthon dolgozott, kifejezte elismerését az egészségügyi dolgozóknak és szolidaritást vállalt a Black Lives Matter tüntetőkkel. Van, aki pedig csak teszi, amit eddig is.

matt small portre interju
Matt Small / Fotó: Jon Gorrigan / The Observer

A The Observer Design legújabb férfidivat-összeállítását Matt Small képzőművész műtermében, vagy ahogy ő nevezi, „a történések székhelyén” fotózták. Az összeállítás apropóján beszélgetett vele a The Guardian riportere.

Barabás Zsófi kiállításával ünnepli a művészet halhatatlanságát a Deák Erika Galéria

A Deák Erika Galéria egy új kiállítással, Barabás Zsófi legújabb műveinek a bemutatásával ünnepli az újrakezdést, az életet, a művészet halhatatlanságát. Barabás nem ismeretlen a ContextUs olvasóinak, hiszen 2016-ban az azóta megszűnt Latarka galéria Vonalak kiállításáról szóló kritikánkban már találkozhattak a nevével.

Small itt kísérletezik, itt bontakoznak ki az ötletei és öltenek testet, jellemzően fröcsökölt foltokból álló képeiben. A zene segíti a koncentrációban, a hip-hoptól a funky-ig mehet neki bármilyen stílus.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A jazz-érzést keresem a munkáimban. Rengeteg történet nem kerül felszínre, mert az emberek nem tartják arra érdemesnek. Az én munkám az, hogy rátaláljak és elmeséljem ezeket a történeteket[/perfectpullquote]

– mondja Small, aki London Camden városnegyedében tevékenykedik.

matt small fotozas studio
Matt Small műtermében készült divatanyag / Fotó: Jon Gorrigan / The Observer

Az 1975-ös születésű művész a Royal College of Artban szerzett diplomát 2000-ben. Talált tárgyakból és hulladékanyagokból készít feltűnő képeket, főleg ismeretlen színesbőrű emberek portréját, fotó alapján.

Cindy Crawford egyik kedvenc magyar festője, Anton Molnár újra Budapesten állít ki

Művészeti alapítványok tulajdonában, híres magángyűjtemények termeiben, többek között Cindy Crawford és Jacques Chirac volt francia elnök tulajdonában láthatók művei. Világcégek, mint a Louis Vuitton, a Moët & Hennessy bízták már meg megrendelésekkel, 2007-ben pedig, a Tokiói Mallet Sale árverésén Picasso, Chagall és Andy Warhol alkotásai mellett a Kelly à Fontainebleau című festménye szépen megvédte a magyar színeket.

„A kidobott fémeket és faanyagot összegyűjtöm a műteremben, aztán portrékat festek rájuk” – avat be az alkotás folyamatába Small.

Meglátja a lehetőséget a jelentéktelenben is

Smallnak volt már kiállítása a Saatchi Galériában és szerepelt a Black Rat Projects-ben is. Oregonban elkészítette Jesse Owens mozaikját a 2021-es atlétikai világbajnokságra. Jelenleg egy hasonló alkotáson dolgozik, amely az online tehetségkutató platform, az SBTV alapítóját, Jamal Edwards-ot fogja ábrázolni London Acton negyedében, ahonnan a fiatal vállalkozó származik.

A Turner-díj szervezői idén egy abszolút győztes helyett tíz művészt részesítenek ösztöndíjban

Rengeteg képző- és előadóművész került nehéz helyzetbe a járványügyi vészhelyzet alatt amiatt, hogy a kiállításukat, koncertjüket el kellett halasztaniuk vagy lemondták. Az idén többek között elmarad a Sziget Fesztivál, a Met gála, a Velencei Biennálét elhalasztották 2022-re. A Cannes-i Filmfesztivál a többi nagy filmes seregszemlével összefogva az online térben szervezi meg a We Are One Fesztivált.

Az egyetem alatt Smallra Andy Warhol barátja, Jean-Michel Basquiat New York-i képzőművész volt a legnagyobb hatással, aki 27 éves korában hunyt el. Basquiat művészete jelentős társadalmi párbeszédet indított el az etnikumokról és a társadalom különböző rétegeiről.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bármilyen saját útját járó kreatív alkotás lehet ihletforrás, a tánctól a filmművészetig [/perfectpullquote]

– vallja Small, aki nős, két gyermeke van.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Már reggel 8-kor itt vagyok a műteremben. Sokáig nem maradhatok, mert otthon vár a család, úgyhogy tolom keményen, aztán délután 3-kor már végzek[/perfectpullquote]

– meséli a művész, aki ötéves kora óta ugyanabban a házban él, és nagyon mélyen kötődik a környékhez. A művészete a mások által jelentéktelennek ítélt dolgokat állítja a középpontba.

„Imádom bennük meglátni a lehetőséget” – állítja.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból