Nemrég beszámoltunk, hogy létrejött a Független Mentorhálózat, ahol több tucatnyi, már kötetekkel rendelkező író/költő/kritikus kívánja mentorálni a szárnyait próbálgató fiatalokat. Ezúttal pedig megalakult a Nyitott Műhelymunka, amelyet a József Attila Kör tagjai szerveztek.

Nem titok, hogy az egyik cél – mindkét kezdeményezést illetően – a megalakulásnak, hogy más alternatívát kínáljon az irodalmi pályájuk elején járó fiataloknak a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-vel (KMGT) szemben. 

Az Ijjas Tamás és Nemes Z. Márió által elindított Független Mentorhálózat munkafolyamata először e-mailen történik, majd egyeztetések után offline térben is zajlani fog a mentorálás.

A Nyitott Műhelymunka pedig erősíti azt a fejlődést az ifjak számára, amely offline színtéren történik.

A kezdeményezés elindítója két JAK-tag, Borda Réka és Ferencz Mónika.

A műhelymunka bárki számára nyitott, azonban a kezdeményezés szeretne inkább a középiskolások és az egyetemi tanulmányaik elején járó fiatalokra fókuszálni. A szervezők azt kérik, hogy a lírában utazók legfeljebb két művet, míg a prózában jártas fiatalok egyetlen egy írást vigyenek magukkal. Ennek gyakorlati okai vannak, hiszen így több embert tudnak meghallgatni, konstruktív tanácsokkal ellátni.

Ez a kezdeményezés azért is releváns és ad pluszt a Független Mentorhálózat számára, mert a művekkel érkező egyszerre több embertől kaphat konstruktív kritikát, és ők előrébb járnak az irodalmi pályán, így megoszthatják az empirikus úton szerzett tapasztalataikat. Sőt, a Facebook-eseményen több olyan irodalmár jelezte ottlétét, akik már túl vannak egy köteten, de akad olyan is, aki már többkötetes szerző. 

Facebook-esemény: ITT

Szervezők: Borda Réka, Ferencz Mónika

Időpont: 2017. január 19. – 18 óra

Helyszín: Kalicka Bistro

Címlapfotó: a Nyitott Műhelymunka hivatalos Facebook-eseménye

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.