Amerikai kutatók röntgensugarakkal vizsgálták meg egy megkövesedett megalodon (Otodus megalodon, Carcharocles megalodon vagy Carcharodon megalodon) csigolyáját, és arra jutottak, hogy mintegy kétméteres lehetett születésekor.

A földi élet történelmének egyik legnagyobb húsevője volt

A világ óceánjaiban 1,5-3,6 millió éve élt megalodonok megtalált maradványai alapján már korábban ismert volt, hogy a kifejlett egyedek több mint 15 méteresre is megnőttek. Arról eddig nem voltak információk, mekkorák lehettek világra jövetelükkor, írja a The Guardian.

Otodus Megalodon Capa
/ Fotó: Louie Psihoyos, Corbis

Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa, a kutatás vezetője eképpen nyilatkozott:

Ez az első ilyen kutatás megalodonokról: segítségével megismerhettük a születéskori méretüket, szaporodásukat és növekedési mintázatukat.

Az Otodus megalodon gigantikus hal volt, a földi élet történelmének egyik legnagyobb húsevője. A tudósok számos fosszilizálódott maradványt feltártak, biológiájáról azonban nagyon kevés ismerettel rendelkeztek, mivel többnyire csak a fogak maradtak meg ezekből a porcos élőlényekből. A Stockton és a William Peterson Egyetemekkel együttműködve Shimada CT-vizsgálatokat végzett egy nagyon ritka megalodoncsigolyán, melyet a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet gyűjteményében őriztek. A 15 centiméter széles fosszília egy 9 méteres megalodontól származik egy távoli leszármazottja, a nagy fehér cápa hasonló csigolyája alapján végzett becslések szerint.

Kétméteres babacápa

A képalkotó vizsgálat 46 növekedési gyűrűt tárt fel a fosszíliában, ennek alapján a szakértők az állat korára vonatkozólag vonhatnak le következtetést, a fák évgyűrűihez hasonló elv szerint. A visszafelé végzett mérések és becslések alapján úgy számítják, az újszülött megalodon orrától a farka végéig két méteres lehetett.

Why Megalodon (Definitely) Went Extinct

For more than 10 million years, Megalodon was at the top of its game as the oceans' apex predator...until 2.6 million years ago, when it went extinct. So, wh...

A vizsgálatok alapján megállapították az állatok növekedési görbéjét is. A röntgenelemzés nem találta bizonyítékát növekedési ugrásnak a megalodon fiatal éveiben, ehelyett egy évente több mint 16 centiméteres növekedési átlagot állapítottak meg legalább a hal 46. évéig. A fajra jellemző általános élethossz a szakértők szerint minimum 88 év volt.

Kapcsolódó cikk

A tudósok kutatásaik eredményét a Historical Biology című lapban mutatták be. Az újszülött megalodon hatalmas mérete alapján megállapítható, hogy más cápafajokhoz, például a fehér cápához, a rókacápához vagy a makócápához hasonlóan a petevezetékben kikelő erősebb egyedek felfalják még ki nem kelt testvéreik petéit vagy magukat az ivadékokat.

Ez a gyakorlat az oofágia, melynek eredményeként kevesebb utód marad éleben, azok azonban nagyobbak és jobban tápláltak, több esélyük van a túlélésre a ragadozókkal szemben.

A kifejlett megalodonok tengeri állatokkal, például fókákkal, delfinekkel és bálnákkal táplálkoztak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet