Meghalt Fülöp herceg, Edinburgh hercege, II. Erzsébet brit királynő férje. 99 éves volt.

Fülöp herceg vérzivataros gyermekkora

A Buckingham-palota közleménye szerint Fülöp herceg péntek reggel hunyt el a Windsori kastélyban. Az edinburgh-i herceg június 10-én ünnepelte volna 100. születésnapját.

Fülöp Görögországban, Korfu szigetén született 1921-ben András görög királyi herceg és Battenbergi Aliz gyermekeként.

Fulop Herceg Fiatalkora Edinburgh Hercege
Fülöp 1935-Ben A Gordonstoun Magániskola Macbeth Előadására Készülődik / Fotó: Getty Images

Másfél éves korában családjának az akkori görög király lemondatását követően el kellett menekülnie Görögországból, és a brit haditengerészet segítségével jutottak el Franciaországba. A legenda szerint a herceget egy narancsos ládában menekítették ki. Fülöp fiatalkora meglehetősen tragikusan alakult. Apja a Görögországból való kiutasítás után szerencsejáték-függővé vált, anyja pedig paranoid skizofréniától szenvedett. 10 évvel idősebb nővére, Cecília görög hercegnő pedig, akivel legközelebb áltak egymáshoz, repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette 1937-ben, amikor Fülöp mindössze 16 éves volt.

A királynőt szeretni félned nem kell, jó lesz

A nácizmus térnyerése után a zsidó származású Kurt Hahn Gordonstoun néven Skóciában alapított magániskolát, itt tanult Fülöp herceg, és később elsőszülött fia, a brit trónörökös Károly is. 1939-1946-ig a Brit királyi Haditengerészeti Akadémia zászlaja alatt, a második világháború kitörésével azonnal állományba helyezték: a Csendes-óceánon és a Földközi-tengeren szolgált. Harmadunokatestvére, Erzsébet kezét rögtön a világégés utáni nyáron kérte meg.

Prince Philip And Queen Elizabeth: A 70-year Love Affair | TODAY

From the start of their long marriage, the relationship between Queen Elizabeth and the late Prince Philip was a love match. Joining TODAY live from Buckingh...

Erzsébet apja, VI. György király kérésére az eljegyzés hivatalos bejelentésével még vártak egy évet, mert Fülöp származására és családjára a II. világháború után rossz szemmel tekintett a brit közvélekedés. A később hercegi címet kapó fiatal férfinek ugyanis mind a négy nővére, a tragikusan elhunyt Cecília, Margit, Teodóra és Zsófia is német hercegekhez és grófokhoz mentek hozzá.

Kapcsolódó cikk

Fülöp a vezetéknevét Mountbattenre változtatta, felvette az anglikán vallást és megszerezte a brit állampolgárságot, mindezek után pedig végre feleségül vehette a trónörökös Erzsébetet. Az esküvőt követően három évig Máltán szolgáló herceg és a szigetre őt követő hercegnő házassága három évig felhőtlenül telt, majd a király halálát követően Erzsébet foglalta el a trónt, Fülöpnek pedig emiatt el kellett engednie a haditengerészeti karriert. Ettől fogva a királynő házastársaként szolgálta az országot, egészen 2017 májusáig, amikor minden, a posztjával járó feladattól visszavonult.

II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg házasságából négy gyermekük született, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Gyermekeik után nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk született.

A járvány kezdete óta II. Erzsébet és Fülöp Sandringhamben, vidéki birtokukon éltek elzárva, a koronavírus elleni oltást mindketten megkapták januárban. Fülöp február 17-én került kórházba, ahonnan március 16-án engedték ki.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet