Pierre Cardin futurisztikus ruhái a párizsi divatvilágban az újdonság erejével hatottak.

Pierre Cardin lehozta a világűrt a kifutókra

December 29-én, 98 éves korában meghalt Pierre Cardin divattervező, írja a The Guardian. Mary Quant és André Courrèges mellett a ’60-as évek meghatározó divattervezőjeként a The Beatles-től Jackie Kennedy-ig a korszak ikonjai viselték formabontó ruháit.

Pierre Cardin Meghalt
Pierre Cardin Modelljei Körében / Fotó: Frederic Souloy/Gamma-Rapho/Getty Images

A feltörekvő generáció tagjaként absztrakt, geometrikus formák, futurisztikus, magasfényű anyagok és merészen rövid aljak jellemezték kreációit, amelyekkel túl kívánt lépni az addigi pasztellszíneken és a fűzőkön, amelyek addig a női divat kötelező kellékeinek számítottak. Elsősorban nem ruhái szerkezete vagy technikája, hanem az általuk közvetített hangulat és szellemiség miatt írta be nevét a divattörténetbe.

Kapcsolódó cikk

Szűk, hosszúszárú bőrcsizmái és két színű A-vonalú miniruhái sci-fi filmek jelmezeiként is megállnák a helyüket. Alkotásai a ’60-as évekre annyira jellemző naiv nézetet sugallják, hogy a jövő kizárólag fantasztikus haladást és ártalmatlan felfedezéseket hozhat.

Minden ruha egy igazi kaland az ötletek között

– nyilatkozta 1964-ben a Vogue-nak. Matthew Yokobosky kurátor szerint, aki nemrég rendezett retrospektív kiállítást Cardin életművéből a Brooklyn Múzeumban, a divattervező űr iránti rajongása gyerekkorában gyökerezik. Gyakran kémlelte az eget, és azt gondolta magában, hogy minden ruhának így kéne kinéznie.

Másik ihletforrása az ázsiai művészet, amely elsősorban a gallér nélküli nyakkivágásokban és a geometrikus mintákban nyilvánult meg. Ezekkel alaposan felkavarta a korabeli párizsi elit kiszámítható és korlátolt ízlésvilágát.

A sokszínűség úttörője

Ő volt az első, aki a szokszínűség jegyében színesbőrű modelleket is alkalmazott a kifutón, pedig még manapság sem egyszerű a kisebbséghez tartozóknak érvényesülniük a divatszakmában. Múzsája, Hiroko Matsumoto japán modell volt a divatbemutatói sztárja, ami a ’60-as évek elején meglehetősen szokatlannak számított. Dionne Warwick Grammy-díjas énekesnő Make Way for Dionne Warwick című 1964-es albumának borítóján egy kristályokkal kirakott ruhájában szinte modelljeként pózol. Abban is úttörőnek számított, hogy 1996-ban Cardin küldött a kifutóra először férfi modellt.

Kapcsolódó cikk

Cardinről valószínűleg mindig a ’60-as évek fognak elsőként az emberek eszébe jutni. De az újdonságokra való nyitottsága végigkísérte több évtizedes karrierjét. Az általa alapított avantgárd színházban kezdődött Gérard Depardieu  pályafutása a ’70-es években, Roger Moore Pierre Cardin-napszemüveget viselt a Szigorúan bizalmas című 1981-ben bemutatott James Bond-moziban, Andy Warhol  pedig divatbemutatója állandó résztvevője volt New York-ban. 

https://www.instagram.com/p/CCVgJcZgwXl/

„A nevem fontosabb, mint a személyem” – mondta egyszer Cardin, akinek munkássága immár örökre összekapcsolódik a jövővel. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet